Pachetul pentru școală, începutul unei relații bune cu alimentația
Școala a început de ceva vreme, lucrurile au intrat încet-încet pe un făgaș normal: trezitul de dimineață, micul dejun și pregătirea pachetului pentru școală sau temele fac parte deja din rutină.
Pentru că pachetul pentru școală pune mulți părinți în dificultate, iar varianta banilor de buzunar nu este întotdeauna una fericită, mai ales pentru cei mai mici, am pregătit în acest articol câteva idei de gustări sățioase și sănătoase de care să se bucure copiii la școală.
Cu ajutorul unui pachețel bine gândit, creezi obiceiuri alimentare sănătoase pentru o viață întreagă: copiii vor învăța cât de importantă este alimentația corectă și vor evita variantele de mâncare tip fast food, sau le vor mânca în cantități mult mai mici, ocazional.
De altfel, implicarea familiei în sprijinul copiilor atunci când vine vorba de activitățile ce țin de scoală se situează la o cotă ridicată, după cum arată studiul CIPRA Factorii care influențează satisfacția asupra vieții de familie în România. 75% dintre respondenți au declarat că adulții din familia lor îi învață pe copii să ia decizii bune, iar 69 % au răspuns că membrii familiei îi ajută pe copii cu temele și activitățile școlare.
Stabilirea meniului. Pachetul pentru școală
trebuie să fie pe placul copilului
Pregătirea pachetului pentru școală poate fi un bun prilej de a petrece timp de calitate împreună cu cel mic. Puteți face împreună o listă de ingrediente preferate, apoi stabiliți cum le mixați pentru a rezulta mereu ceva nou, de care să nu se plictisească. Puteți chiar și găti împreună rețete rapide, cum ar fi chec, brioșe sau clătite.
Nu sendviș în fiecare zi!
Oana Bulzan, expert CIPRA, medic și specialist în schimbarea stilului de viață, spune că nu e nimic rău în a pune în pachetul copilului un sendviș, însă acest lucru nu este benefic celor mici dacă se întâmplă zilnic: „Când vine vorba de pachețelul pentru școală, trebuie să facem un efort să ieșim din clișeul celor două felii de pâine cu ceva între ele. Sigur că un sendviș din când în când este o gustare delicioasă și poate fi chiar sănătoasă, însă zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi aduce un aport prea mare de pâine raportat la restul ingredientelor și este dezechilibrat nutrițional. Un truc pe care l-am folosit pentru fetița mea a fost să achiziționez de pe internet o caserolă cu termos, vesel colorată, în care îi pot pregăti o masă caldă pentru școală.“
Să fim inventivi!
„Câteva idei <pachețel> ar fi: pui cu legume, salată rece de paste și legume, mămăliguță cu brânză, paste cu ton, chifteluțe de dovlecei și brânză șamd. Caserola nu trebuie să fie neapărat termoizolantă. Se pot folosi diverse recipiente (atenție, a se evita sticla în cazul copiilor mici) cu legume colorate cărora le poate fi alăturată o proteină precum mozarella, friptura rece, oul fiert tare sau chiar proteine vegetale cum ar fi năutul. Nu uitați să adăugați în pachețelul celui mic un fruct și sticla cu apă!“ – Oana Bulzan.
Alte variante de pachet pentru școală
- Brioșele făcute în casă pot fi o variantă bună de desert sau gustare sărată pentru copii. Poți adăuga în aluat diverse ingrediente care să ofere savoare: banană, cașcaval, telemea sau urdă, afine sau pur simplu un iaurt mai gras.
- Tot în loc de desert, fructele (mere, nectarine, banane, struguri) sunt variante delicioase, ușor de pus la pachet.
- Și budinca de macaroane din copilărie poate fi preparată rapid. Dacă vrei să reduci pastele făinoase, poți opta pentru fulgi ușori de ovăz sau quinoa, pe care îi amesteci cu ouă, brânză sărată și brânză dulce. Iată un mic truc: dacă vei folosi ricotta, budinca de paste va capăta o consistență fină, absolut delicioasă.
- O altă idee de pachet pentru școală simplu și rapid de realizat sunt acele wrap-uri pe care le poți face cu friptură, brânză, legume la cuptor sau proaspete și alte ingrediente sănătoase.
Vorbește pe înțelesul celui mic
Este important să îl întrebi ce anume și-ar dori să mănânce la școală și să îi explici de ce anumite alimente, pe care, poate, le vede la colegi, nu îi fac bine, cum ar dulciurile concentrate sau chipsurile. Și poți să îi oferi alternative sănătoase. Copilul va învață astfel singur să facă alegeri alimentare bune.
Distribuie acest articol