Începe noul an școlar. E timpul pentru cumpărături!

25 august 2022
Imagine articol CIPRA

Anul acesta, noul an școlar începe mai devreme decât în anii precedenți: pe 5 septembrie. Cum acest moment se apropie cu pași repezi, pregătirile nu ar trebui amânate. 

Cumpărăturile pentru noul an școlar reprezintă pentru părinți o sarcină uneori copleșitoare, dar pot însemna și o oportunitate de conectare cu cei mici. De altfel, în cadrul studiului CIPRA „Atitudini față de satisfacția asupra vieții de familie“, 76% dintre cei chestionați au răspuns că pentru familia lor timpul petrecut împreună este important, iar 75% au declarat că membrii familiei se sprijină reciproc pentru a-și îndeplini obiectivele. 

Cu puțină organizare, lucrurile devin mai ușoare

În primul rând, e nevoie de o listă cu lucrurile de care copiii au neapărată nevoie. Fă un inventar al rechizitelor, dar și al hainelor de școală rămase din anul precedent. La urma urmei, sunt câteva luni distanță între anii școlari. Sortează hainele care încă mai pot fi purtate și găsește alte utilizări pentru cele care au rămas mici. În acest caz, îi poți implica pe copii în acte de caritate – căutați împreună ONG-uri care pot prelua hainele în stare bună și le pot distribui copiilor în nevoie. În felul acesta, cei mici vor învăța alături de tine mai multe despre solidaritate. 

Lista cu strictul necesar de rechizite

Într-o primă fază, înainte de începerea anului școlar, pune pe foaie un număr mic de caiete, de exemplu. Mai poți adăuga și alte rechizite după ce copilul începe școala și află de la profesori ce are nevoie efectiv. 

Când vine vorba de rechizite, alocă mai multă atenție ghiozdanului, având în vedere că pe acesta îl va duce copilul la școală în fiecare zi. Asigură-te că ghiozdanul gol, fără caiete și cărți în el, nu are o greutate prea mare, astfel încât să nu pună presiune pe umerii copilului. Foarte important este ca varianta aleasă în final să fie pe placul celui mic, dar să se încadreze în bugetul vostru (copilul trebuie să știe despre valoarea banilor) și să fie ergonomică (prietenoasă cu postura).

O soluție bună o reprezintă ghiozdanele tip troller – acestea nu mai solicită spatele copilului în drumul până la clasă. Profită de ofertele din magazine de tipul „back to school“ pentru a găsi ghiozdanul potrivit copilului. 

Alimentația la școală, extrem de importantă

Pune pe lista de cumpărături pentru școală și recipiente în care copilul își poate lua de acasă mâncare la pachet, pentru orele petrecute în clasă. În felul acesta, eviți varianta în care își cumpără tot felul de dulciuri, produse de patiserie și alte alimente nesănătoase de la chioșcurile din jurul școlii.

Învață-l să se implice dimineața în pregătirea pachetului pentru școală – puteți face împreună sendvișuri sau puteți găti rețete ușoare (clătite cu umpluturi dulci sau sărate). Hidratarea este de asemenea extrem de importantă, de aceea caută în magazine recipiente în care să își poată lua cu el apă/ceai/limonadă. 

Pregătirile pentru începutul de an școlar pot fi foarte amuzante dacă îi implici cât mai mult și pe copii în proces, ca într-un joc și nu neapărat ca pe un lucru ce trebuie bifat pe listă. Organizați împreună sesiuni de cumpărături asemănătoare vânătorilor de comori, pentru a găsi cele mai bune prețuri, întreabă-l și pe cel mic ce ar prefera să cumpere și tine cont de preferințele lui.  

Distribuie acest articol