„Otrăvurile“ albe din dietă

3 octombrie 2023
Imagine articol CIPRA

Cu siguranță știi că zahărul nu-i bun, nici pâinea albă și nici sarea. Cu toate acestea sunt foarte gustoase și le consumăm cu plăcere. Află de ce și mai ales cum poți evita „otrăvurile“ din meniul zilnic.

De ce este bine să limităm consumul de zahăr, sare și făină dacă vrem să avem o alimentație sănătoasă? Pentru că făina albă și zahărul rafinat sunt golite de nutrienți prin procesul de fabricație, așadat nu aduc beneficii. Iar sarea, chiar dacă este un element de care avem nevoie, astăzi este consumată în exces, mai ales fără să știm (multe alimente conțin foarte multă sare), ceea ce duce la o stare de disconfort, dar și apariția multor afecțiuni.

36% dintre respondenții studiului CIPRA cred că dacă ar avea mai multe cunoștințe despre ce înseamnă să mănânci sănătos, acest lucru i-ar ajuta să aibă o alimentație mai bună, alimentația fiind aspectul votat pe locul 1 ca importanță pentru calitatea vieții. Dar să le luăm pe rând și să vedem cum putem să le rezistăm și cu ce le putem înlocui.

De știut despre zahăr

Există două tipuri de zahăr: natural și adăugat. Zaharurile naturale le găsim în mod natural în alimente, cum ar fi fructele, care au fructoză, și laptele, care are lactoză. Corpul nostru are nevoie de glucoză, o formă de zahăr, pentru a supraviețui. Fiecare celulă din corp folosește glucoza pentru energie. Dar nu este necesar să mâncăm zahăr ca atare, deoarece corpul le ia oricum din alimentele pe care le consumăm.

Zahărul alb îngrașă și îmbătrânește

Zahărul alb, pe care toată lumea îl consumă, în cantități mici nu e nociv, dar prea mult poate duce la creșterea în greutate, acnee, diabet zaharat de tip 2 și poate crește riscul mai multor afecțiuni medicale grave.

lactate

Zahărul nu are niciun beneficiu pentru corp, el poate fi folosit ca excepție, doar atunci când aduce un beneficiu psihic major, însă din punct de vedere nutritiv este o glucidă goală!”, precizează Oana Bulzan, consultant nutriționist și specialist CIPRA.

Cu ce îl înlocuim?

Printre opțiuni sunt zahărul brun, mierea, siropul de arțar sau îndulcitorii naturali, dar și fructele. Putem prepara prăjituri folosind curmale sau banane, fără a mai adăuga niciun strop de zahăr sau alt îndulcitor.

Făina albă: gustoasă, dar nu sănătoasă

Făina este un carbohidrat, prin urmare este importantă în dieta noastră. Însă cea albă este rafinată și prin acest proces sunt îndepărtate tărâțele și germenii, cele care conțin majoritatea fibrelor și nutrienților din grâu. Așadar, își pierde calitățile. „Făina albă este sărăcită de nutrienți, așa că nu este utilă organismului. Ar trebui să consumăm făină integrală sau în cel mai rău caz, dacă nu ne obișnuim cu gustul, să amestecăm făina albă cu cea integrală”, spune Oana Bulzan.

Cu ce o înlocuim?

Cu făină integrală, graham, cu făină de secară sau cu orice altă făină integrală, adică nerafinată. Putem face prăjituri folosind făină de migdale, de exemplu, iar pâinea din făină integrală o găsim în orice magazin.

Sarea e bună cu măsură

Sarea este esențială pentru funcționarea corectă a organismului. Cu toate acestea, când mâncăm prea sărat pot apărea probleme de sănătate. Oana Bulzan spune că putem consuma până la 2 g pe zi. „Dacă punem sare în mâncare atunci când o gătim ar trebui să fie suficient, nu să mai avem și solnița pe masă! Și trebuie să mai avem grijă la alimentele procesate, pentru că toate au un adaos mare de sare. În plus, o atenție deosebită trebuie să acorde hipertensivii și pacienții cu diverse tratamente, de exemplu cele cu corticoizi, care trebuie să respecte indicația medicului și să aibă o alimentație săracă în sau lipsită de sare.

Cu ce o înlocuim

Ca să dăm gust mâncării putem adăuga foarte multe condimente. Cimbrul, de exemplu, este numit și sarea hipertensivului. Însă poți aroma mâncarea cu ce condimente preferi. Gustul se educă ușor și nu vei mai suferi atât de mult din pricina lipsei sării atunci când, din motive medicale, nu te poți bucura de ea.

Dacă trebuie doar să reduci consumul de sare, atunci o idee bună este să consumi sare de Himalaya, care are mai puțin sodiu, este foarte pură și bogată în minerale. De asemenea, consumă fructe și legume proaspete, pentru a ridica nivelul de potasiu, element care contribuie la relaxarea vaselor de sânge și poate ajuta la eliminarea sodiului în exces.

Distribuie acest articol