Sunt lactatele bune pentru noi?

8 septembrie 2023
Imagine articol CIPRA

Consumul de lactate are multe beneficii pentru sănătate. Sunt bogate în calciu, proteine și micronutrienți, inclusiv vitamina D. Plus că unele dintre ele, în special laptele, sana și chefirul, ne și hidratează! Dar sunt lactatele cu adevărat bune pentru noi?

Lactatele sunt un aliment hrănitor, delicios și plin de beneficii. În absența unei contraindicații clare, stabilite de medic, lactatele nu ar trebui eliminate din meniul unei persoane sănătoase.

Studiul CIPRA privind percepția românilor asupra calității vieții arată că 76% dintre respondenți consumă lactate și ouă zilnic sau o dată la câteva zile, în special categoria de vârstă 45-65 de ani (81%).

Conform statisticilor, un aport echilibrat de lapte și produse lactate se asociază cu un risc redus de obezitate infantilă. La adulți, s-a demonstrat că lactatele ajută în procesul de pierdere în greutate și că sunt asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare, în ciuda faptului că multe dintre ele sunt bogate în grăsimi saturate.

De ce oamenii încă beau lapte?

lactate

Mulți spun că laptele este destinat exclusiv puilor fiecărei specii și că el poate fi chiar periculos prin hormonii de creștere pe care-i aduce în organism. „Realitatea este că proporția de hormoni care poate ajunge din lapte în sânge este mult prea mică pentru a influența acțiunea hormonilor umani (găsim în lactate cam tot atât IGF-1 – hormon de creștere – pe cât găsim în saliva umană – deci foarte puțin). Dar, chiar și așa, hormonii bovini nu acționează pe receptorii umani, deci nu pot exercita acțiuni indiferent de concentrația lor”, clarifică specialistul nostru, Oana Bulzan, medic și specialist în schimbarea stilului de viață.

Când lactatele ne fac rău

Dr. Oana Bulzan spune că sunt două aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când vorbim despre interdicții în cazul lactatelor: intoleranța și alergia la lactoză. „Intoleranța indică absența enzimei (lactazei) care digera zahărul din lapte (lactoza), iar soluția este simplă – să alegem lactatele fără lactoză. În schimb cu alergiile nu e de glumit. Din păcate, acest caz nu are o soluție la fel de simplă și necesită un consult de specialitate. Alături de medicul alergolog puteți stabili dacă există anumite tipuri de lactate pe care le puteți consuma, dacă există strategii prin care puteți depăși această afecțiune.

Simptomele intoleranței la produse lactate

Dacă după consumul de lapte ai probleme digestive precum balonarea sau diareea, cel mai probabil suferi de intoleranță la lactoză. Unii se nasc cu această intoleranță, însă cei mai mulți dintre noi o dobândesc la maturitate. „Pe măsură ce înaintăm în vârstă sau din diverse alte cauze (genetice, de exemplu) producția de lactază scade, prin urmare ne găsim în imposibilitatea de a procesa lactoza. Manifestările apar de obicei la consumul de lactate dulci, cele fermentate fiind mai ușor tolerate”, precizează Oana Bulzan.

Alternative de origine vegetală

Pentru cei care nu vor sau nu-și doresc să consume produse de origine animală, pentru că țin post sau pentru că au ales o alimentație vegană pe termen lung, există pe piață o mulțime de produse vegetale gustoase și sănătoase pe bază de cocos, migdale, soia, ovăz etc. Acestea pot înlocui cu succes laptele, iaurturile, untul și chiar smântâna.

Distribuie acest articol