De câtă apă avem nevoie vara?

14 august 2023
Imagine articol CIPRA

Putem învinge căldura și totodată să ne păstrăm sănătatea dacă ne hidratăm suficient. Știi de câtă apă avem nevoie vara pentru stare de bine?

Suntem 70% apă și fiecare celulă conține acest lichid vital. Avem mare nevoie de ea zi de zi, dar cu atât mai mult vara. Apa contribuie la reglarea temperaturii organismului, ajută rinichii să funcționeze optim și este esențială pentru a ne menține pielea catifelată. 

Studiul CIPRA a arătat că cei mai mulți respondenți (41%) beau zilnic între 1 și 2 litri de apă. Comparativ cu bărbații, femeile beau cantități mai mici: 45% consumă un litru sau mai puțin – în cazul femeilor, față de 27% – în cazul bărbaților. Doar 22% dintre respondenți beau 2 litri sau mai mult.

Cantitatea optimă

Prin transpirație pierdem multă apă. Cei doi litri de apă necesari zilnic nu sunt poveste, ba mai mult, vara trebuie să mai adăugăm ceva în plus, în jur de jumătate de litru. Dacă ți se pare mult, ține cont de nevoile reale ale organismului tău. Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv și expert CIPRA, spune că, în mod normal, avem nevoie de 35 ml de apă pentru fiecare kilogram corp. Adică 2.1 litri dacă ai 60 kg. Fă un calcul simplu și află câtă apă trebuie să consumi zilnic, apoi mai adaugă 500 ml pentru perioada verii. Consumul de apă pe tot parcursul zilei te ajută să rămâi sănătos și hidratat.

Învinge canicula!

Soarele dogoritor predispune la deshidratare. Pe măsură ce temperatura crește, corpul începe să transpire pentru a-și regla temperatura. Avem 2,6 milioane de glande sudoripare care ne ajută să ne răcorim prin eliminarea apei. Cheia este completarea constantă a acestei pierderi de lichide. Cu cât temperaturile cresc și transpiri mai mult, cu atât asigură-te că aduci organismului suficientă apă.

Oriunde ai merge, e bine să ai o sticlă de apă rece pentru a te hidrata și răcori. Apa te ajută și să slăbești prin creșterea sațietății (mai ales dacă este carbogazificată).

Semne comune ale deshidratării

Atunci când urina ta are o culoare intensă, când apar fără motiv dureri de cap sau crampe musculare, oboseală, amețeli ușoare sau constipație e foarte posibil să fii deshidratat. Imediat ce apar aceste semne, crește aportul de apă pentru a-ți readuce starea de bine.

De câtă apă ai nevoie vara? Hidratează-te corect!

Un bun obicei pentru tot timpul anului este să-ți începi ziua și să o închei cu un pahar cu apă. Însă și peste zi e bine să bei apă constant, cu înghițituri mici, pentru a fi ușor asimilată de organism! În plus, poți consuma și ceaiuri, limonadă, fructe și legume bogate în apă, cum ar fi dovleceii, vinetele, perele sau pepenii.

Distribuie acest articol