Calitatea somnului la români
Somnul este pentru români pe locul al doilea ca importanță, după alimentație, în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții, după cum reiese din raportul de cercetare realizat de CIPRA cu ajutorul Reveal Marketing Research.
Conform studiului, calitatea somnului este considerată bună de către 39% dintre români, în timp ce 52% declară un nivel mediu al calității somnului.
Întrebați despre consecințele lipsei de somn, aproximativ jumătate dintre respondenții CIPRA au menționat că sunt afectați cel puțin uneori de dificultăți de concentrare (57%) sau probleme cu memoria (51%), până la incapacitatea de a fi productivi la job (36%) sau ațipit în timpul zilei (34%). Totodată, 44% dintre respondenți renunță la activitățile care le fac plăcere și 42% evită interacțiunile sociale din cauza odihnei insuficiente.
În privința factorilor care afectează calitatea somnului, 61% dintre respondenți dau vina pe stresul din timpul zilei (40% au perceput și o influență negativă mare sau foarte mare a scumpirilor în acest sens), 41% petrec prea mult timp pe telefon înainte de culcare, respectiv la televizor (35%), 33% mănâncă sau beau cu puțin timp înainte de ora de culcare, iar 15% ajung târziu acasă și din acest motive somnul lor are de suferit.
Alte rezultate interesante care se regăsesc în această secțiune a studiului se referă la timpul petrecut de respondenți pentru a adormi, la durata medie a somnului și la soluțiile care i-ar ajuta pe oameni să se odihnească mai bine, răspunsurile fiind detaliate și în funcție de sex (femei versus bărbați), categorii de vârstă și categorii de venit.
Poți găsi rezultatele integral AICI.
Noi te așteptăm pe site în secțiunea dedicată somnului pentru a descoperi opiniile experților pe această temă, de ajutor pentru a conștientiza problemele cu care te confrunți la acest capitol și soluțiile care îți pot îmbunătăți calitatea vieții și starea de sănătate.
Distribuie acest articol