Semne că ai nevoie să dormi mai mult
Te simți obosit și te enervezi ușor în timpul zilei? Îți e greu să-ți amintești unele lucruri, iar dimineața apeși de câteva ori butonul de amânare atunci când sună ceasul/telefonul? Cel mai probabil ai nevoie să dormi mai mult.
Studiul CIPRA arată că cei mai mulți respondenți dorm în jur de 7 ore pe noapte (respectiv 34%), doar 30% dorm 8 ore, însă 36% dorm 6 ore sau mai puțin pe noapte. Lipsa somnului are consecințe atât pe termen scurt, cât și lung, afectându-ne grav sănătatea. Cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au o mortalitate generală crescută cu până la 30% față de cei care dorm minimum 7-8 ore. De aceea, e bine să luăm măsuri încă de la primele semne pe care organismul ni le transmite.
Care sunt consecințele
Dr. Ruxandra Constanina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie și specialist CIPRA, spune că, pe termen scurt, un somn redus ne scade randamentul energetic, viteza de reacție și capacitatea de concentrare, suntem mai obosiți, nervoși și agitați. „Pe termen lung, sistemele cardiovascular și digestiv au de suferit, dar pot apărea și nevroze, tulburări de personalitate și comportament, inclusiv cele adictive (consumul de alcool și țigări excesiv, sedative și hipnotice)”, spune doamna doctor. Pe lângă toate acestea sunt o serie de alți factori care trebuie luați în seamă.
Pielea îmbătrânită, semn că ai nevoie să dormi mai mult
Atunci când nu te odihnești și pielea ta este obosită. Sunt studii care reflectă o strânsă legătură între lipsa somnului și acnee, pentru că odihna influențează hormonii din organism. Cei care dorm puțin tind să aibă mai multe riduri pentru că repararea pielii se întâmplă în timpul somnului profund. Mai mult cearcănele și pungile de sub ochi pot fi de asemenea semne ale unui somn insuficient.
Și imunitatea este afectată
Deși iei o grămadă de vitamine și minerale, sistemul tău imunitar nu funcționează tocmai bine și răcești destul de des. Lipsa somnului slăbește sistemul imunitar lăsând organismul vulnerabil la virusuri și bacterii. Trezirea cu o durere în gât, gura uscată sau dureri de cap poate avea drept cauză tot lipsa somnului.
Dacă nu dormi, te îngrași
Când ești obosit, organismul cere carbohidrați, adică o sursă rapidă de energie, ceea ce s-ar putea să te predispună acumulării kilogramelor. Mai mult, când nu te odihnești bine, corpul tău nu poate controla în mod corespunzător grelina și leptina, hormonii care influențează senzația de foame și poți mânca mult mai mult decât e cazul.
Ești nervos
Iritabilitatea este un semn important al somnului redus. Un studiu în care oamenii au dormit doar 4 ore și jumătate pe noapte, a arătat că subiecții au devenit mai stresați, mai nervoși și mai obosiți. Chiar și 6 ore de somn pe noapte te poate face să te concentrezi mai greu și să fii mai nervos.
Cum să ai un somn bun
Majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Ți-ai putea îmbunătăți programul de somn dacă ai merge la culcare aproximativ la aceeași oră în fiecare seară. Temperatura în cameră trebuie să fie mai scăzută, să fie întuneric și liniște. Exercițiile regulate te pot ajuta să ai un somn mai profund. Și nu uita că un somn bun repară corpul și susține mintea să funcționeze la capacitate maximă.
Distribuie acest articol