Consumatorii si comercianții europeni sunt consultați în vederea revizuirii Directivei produselor din tutun

24 aprilie 2023
Imagine articol CIPRA

Cel mai recent studiu realizat în luna martie a acestui an de CIPRA, în parteneriat cu Reveal Marketing Research, oferă o imagine la zi a obiceiurilor care au un impact direct asupra vieții românilor, fără a omite, însă, impactul schimbărilor economice din ultimul an și contextul actual, local și european.


Astfel, recentele scumpiri au influențat toate aspectele cu impact asupra calității vieții, în diverse ponderi. Alimentația se situează pe primul loc, cu un procent de 78%, însă și aspectele ce țin de răsfățul cu moderație au fost afectate – consumul de tutun, 37%, iar consumul de alcool, 31%.


În calitate de consumatori, suntem direct afectați de contextul economic și legislativ. Cum ne putem, însă, exprima părerea cu privire la propriile alegeri ce pot avea un impact socio-economic?


Comisia Europeană realizează periodic consultări publice online la nivelul statelor membre, pentru a obține informație concretă, factuală, atât din partea consumatorilor, cât și din partea comercianților și reprezentanților lanțului economic. Una dintre cele mai recente consultări de acest gen vine să determine gradul de impact al eventualelor revizuiri legislative cu privire la comercializarea și consumul de produse de tutun și nicotină sau a produselor alternative.


Așadar, chestionarul supus atenției vizează un spectru larg de public, tocmai pentru ca rezultatul să fie unul echilibrat, transparent, care să evalueze corect consecințele oricăror decizii ce urmează a fi implementate. În procesul ce completare, respondenții pot descrie implicațiile de orice natură atât asupra lor, ca persoană, cât și asupra afacerii lor sau a costurilor asociate cu implementarea Directivei privind Produsele de Tutun.


Consumatorii și comercianții își pot exprima, astfel, public părerile cu privire la evoluția acestui domeniu, în contextul schimbărilor legislative la nivel european în ceea ce privește utilizarea produselor alternative de fumat. Activitățile multiple de consultare urmăresc să reconfirme faptul că activitatea la nivel politic european este desfășurată în mod transparent, obiectivele fiind de a ajuta la identificarea eventualelor lacune informaționale, creșterea dovezilor cu privire la modul în care cei vizați se raportează la răsfățul cu moderație, să colecteze date cantitative și calitative pentru a sprijini elaborarea politicilor noi, pentru a
evalua ce a funcționat mai bine sau mai puțin bine în domeniu și pentru a îmbunătăți în viitor.


Pagina consultării legislative este disponibilă AICI, iar procesul de consultare publică este deschis până în data de 16 mai 2023. Orice cetățean european poate să-și prezinte poziția în această platformă cu privire la inițiativa de reglementare și la oportunitatea dezvoltării produselor alternative la fumat. Aceste date vor fi primite și analizate, ulterior, de către decidenții de la nivelul CE.


Cum se raportează fiecare la utilizarea anumitor produse este o chestiune de percepție personală. Însă pentru a lua cea mai bună decizie, avem nevoie de acces la surse valide, veridice de informare, la un cadru de reglementare care să ia în considerare dovezile și argumentele științifice în susținerea reducerii riscurilor și, în final, de opțiuni și alternative care să răspundă nevoilor și așteptărilor diverse ale consumatorilor. Obiectivul CIPRA este de a pune la dispoziția consumatorilor toate aceste informații, centralizate, pentru a facilita un proces decizional cât mai corect și realist.

Distribuie acest articol