Cum se răsfață românii

20 decembrie 2024
Imagine articol CIPRA

CIPRA a realizat la finalul anului 2024 o nouă cercetare de piață cu privire la obiceiurile zilnice și de consum ale românilor asociate cu răsfățul și relaxarea, cu posibile riscuri asupra sănătății și impact asupra calității vieții, atunci când sunt practicate în exces.

Întrebați ce anume consideră că le oferă momente de răsfăț, 44% dintre respondenți au menționat consumul de zahăr (în special femeile, cu 50%, versus 38% bărbați), tot 44% au indicat timpul petrecut în fața unui ecran, idiferent că este vorba despre a viziona filme, a juca diverse jocuri sau a intra pe rețelele de socializare. Următoarele în acest clasament sunt consumul de: produse de tip junk food (26%), tutun (21%) și alcool, cu o medie de 18% (aici, procentul bărbaților care consumă alcool este de 25%, în vreme ce în cazul femeilor, doar 12% se relaxează astfel). Se remarcă și faptul că tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani preferă într-o măsură mai mare, comparativ cu restul eșantionului, să se răsfețe cu produse de timp junk food, alcool sau tutun.

53% dintre respondenți consumă alcool la petreceri și evenimente festive, 45% atunci când își doresc momente de relaxare acasă, 38% la ieșiri în oraș, cu prietenii, 34% la masă, 7% când au o stare proastă sau sunt supărați. Comparativ cu anul trecut, mai multe persoane (57% versus 50%) au spus că obișnuiesc să consume 1-2 pahare de alcool la o petrecere, în vreme ce mai puține persoane consumă 3-4 pahare (22% comparativ cu 28%), iar 21% dintre respondenți se delectează cu mai 5-7 pahare sau chiar mai multe.

Mai multe detalii găsești în studiu, AICI.

Distribuie acest articol