Băuturile vegetale înlocuiesc perfect laptele de vacă

20 noiembrie 2025
Imagine articol CIPRA

Fie că ții post, ai intoleranță la lactoză sau pur și simplu vrei să îți diversifici alimentația într-un mod prietenos cu natura și cu digestia, băuturile vegetale sunt un aliat de nădejde.

Tot mai ușor de găsit, „laptele“ vegetal vine cu gusturi și ingrediente variate și poate înlocui cu succes laptele clasic în cafea, deserturi sau rețete rapide. De exemplu, un porridge de ovăz cu fructe proaspete sau un smoothie cu lapte vegetal și pudră proteică vegană sunt opțiuni hrănitoare pentru micul dejun, ideale în perioadele de post, dar nu numai.

Conform celui mai recent studiu CIPRA, 68% dintre români consumă produse lactate zilnic sau aproape zilnic. Pe de altă parte, 20% dintre respondenți includ frecvent în alimentație produse vegane, iar 15% aleg variante speciale (fără gluten, lactoză, zahăr etc.).

L-am întrebat pe expertul CIPRA, Șerban Damian, dacă băuturile vegetale diferă semnificativ între ele din punct de vedere nutrițional. Expertul spune că, într-adevăr, diferențele pot fi mari:

băuturi vegetale

Cele pe bază de soia au cel mai bun profil proteic și sunt cele mai apropiate de laptele de vacă din punct de vedere nutrițional. Ovăzul aduce mai mulți carbohidrați și fibre, iar migdalele, fisticul sau alunele de pădure au mai puține proteine, dar conțin grăsimi bune. Cocosul e mai gras, dar destul de sărac în proteine și carbohidrați. Fiecare are propriile avantaje, deci alegerea depinde de gust și de nevoile tale.

Cafea cu lapte, cineva?

Băuturile vegetale clasice sunt mai apoase și nu spumează la fel de bine ca un lapte gras de vacă. De aceea, variantele „barista” au fost concepute special pentru cafea: au o textură mai cremoasă și oferă spuma perfectă. Însă utilitatea lor nu se oprește aici. Pe lângă faptul că te ajută să obții un cappucino sau un latte delicios, poți să le incluzi și altfel în meniul tău.

Băuturile «barista» nu sunt doar pentru cafea – poți să le folosești și în shake-uri, terciuri sau deserturi. Sunt mai dense și mai cremoase pentru că au o cantitate ușor mai mare de grăsimi sau gumă vegetală, ceea ce le face mai plăcute ca textură. Singurul minus e aportul caloric puțin mai mare, dar nesemnificativ pentru majoritatea oamenilor.

Cu zahăr sau fără

Verifică pe etichetă conținutul caloric al băuturilor vegetale. Acesta poate varia între aproximativ 15 calorii/100 ml, în cazul celor fără zahăr, până la 60 de calorii/100 ml sau chiar mai mult, dacă vorbim de sortimente barista sau proteice. „Multe băuturi vegetale au zahăr adăugat, iar consumul frecvent poate crește aportul caloric inutil. Cele fără zahăr au gust mai neutru, dar sunt mai potrivite pentru uz zilnic – poți oricând să le îndulcești după preferință, dacă vrei“, spune specialistul.

Dacă vrei să controlezi întru totul ingredientele, poți prepara băuturi vegetale și acasă. Ai nevoie doar de un pic mai mult timp disponibil.

Distribuie acest articol