Știi care sunt grăsimile bune în dietă?
Incriminate pentru kilogramele în plus și colesterolul crescut, grăsimile sunt adesea evitate, ba chiar eliminate din dieta de zi cu zi. Însă corpul nostru are nevoie de ele pentru a funcționa corect. Trebuie doar să știm să alegem grăsimile bune în dietă să le consumăm în cantități moderate.
Grăsimile sunt cele care ne aduc energie, susțin buna funcționare a celulelor, ajută unele vitamine și substanțe nutritive să se absoarbă mai bine, mențin corpul cald și produc hormoni importanți. Însă tot ele pot duce la îngrășare și risc mai mare de boli de inimă, probleme cu digestia și alte afecțiuni, uneori grave. De aceea, este indicat să evităm prăjelile și proporția prea mare de grăsimi, chiar și sănătoase, în meniu, dar să ne asigurăm necesarul de lipide sănătoase.
Doar 50% dintre respondenții studiului CIPRA au declarat că dieta lor este echilibrată și că mănâncă din toate grupele de alimente (carne, lactate, legume, fructe, cereale). Printre consecințele alimentației nesănătoase au fost enumerate irascibilitatea, lipsa de energie, durerile de stomac și alte probleme cu digestia.
Fără grăsimi nu suntem mai sănătoși, ba dimpotrivă
Atunci când vor să slăbească, unele persoane încearcă să limiteze la maximum consumul de grăsimi, ceea ce nu este indicat. „Grăsimile sunt macronutrienții esențiali în alimentația umană. Pe lângă rolurile importante pe care le joacă în organismul nostru, fac parte din membranele celulare și protejează celulele nervoase. Un alt rol esențial, mai puțin știut, este cel de imunoprotector. Și ca un paradox, grăsimile sunt cele care accelerează metabolismul în calitatea lor de enzime!”, spune Oana Pop, medic specialist diabet și nutriție.
Chiar dacă am alege alimente cu conținut scăzut de grăsimi, schimbarea nu ne-ar face mai sănătoși, pentru că astfel reducem atât grăsimile nocive, cât și pe cele sănătoase. Grăsimile sunt esențiale inclusiv pentru coagularea sângelului și pentru mișcarea mușchilor. Ba chiar și pielea este mai fină și mai bine hidratată atunci când mâncăm grăsimi. Fără grăsimi, vitaminele A, D și E nu pot fi absorbite de organism! Ele sunt solubile doar în grăsimi și fără ele vor fi eliminate imediat din corp.
Toate tipurile de grăsimi, bune sau rele, sunt foarte bogate în calorii! 1 gram de grăsime, indiferent dacă este saturate sau nesaturată, aduce 9 kcal (37 kJ) de energie în comparație cu 4 kcal (17 kJ) pentru carbohidrați și proteine!
Cele mai bune surse de grăsimi
Pentru o sănătate excelentă, unele grăsimi sunt mai bune decât altele. Grăsimile saturate, din carnea grasă (mai ales prăjelile, untura, margarina), și cele trans artificiale (chipsuri, produse de patiserie) ne fac cu siguranță rău, mai ales dacă le consumăm des sau în cantități mari, cum se întâmplă în perioada sărbătorilor. Însă lipidele esențiale trebuie incluse în dieta noastră. Cele mai bune surse sunt cele de origine vegetală, precum avocado, nuci, oleagionase (migdale, alune de pădure), ulei de măsline și alte uleiuri neprocesata, dar și pește, în special somon, macrou, sardine, stridii. Lactatele sunt și ele o sursă bune de grăsimi, dar trebuie consumate în cantități moderate.
Atenție mare la porții!
Dr. Oana Pop spune că importantă nu este doar sursa grăsimilor, ci și cantitatea. O salată cu o lingură de ulei este perfectă, însă una “înecată” în grăsime poate aduce foarte multe calorii și să predispună la acumularea kilogramelor. Avem nevoie de grăsimi, dar în cantități reduse. Orice grăsime care nu este folosită de celulele corpului sau transformată în energie este depozitată sub formă de grăsime corporală, fie ea bună sau rea. De asemenea, carbohidrații și proteinele neutilizate se transformă în țesut adipos! În concluzie, nimic, nici chiar din ce e bun, în exces nu este sănătos!
Distribuie acest articol