România avansează în clasamentul mondial privind calitatea vieții

7 noiembrie 2022
Imagine articol CIPRA

Clasamentul mondial privind Indicele de Progres Social 2022, care evaluează calitatea vieții și bunăstarea socială din 169 de țări, a plasat anul acesta țara noastră pe penultimul loc din Europa, înaintea Bulgariei.

Până de curând, România ocupa ultimul loc în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene privind calitatea vieții și bunăstarea socială (Studiul Progres Social 2020, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte). În acest context a luat naștere CIPRA, cu scopul de a deveni o platformă ușor accesibilă, cu informații valide, imparțiale și actuale, care să îi asiste pe români în luarea deciziilor legate de obiceiurile zilnice și de consum, astfel încât riscurile care ar putea avea un impact negativ asupra calității vieții lor să fie diminuate. 

Anul acesta, România a urcat o poziție în clasament

Acum, țara noastră este pe locul 43 din 169 de țări, ocupând penultima poziție din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, înaintea Bulgariei, care se clasează pe locul 44 mondial.

Clasamentul ia în calcul trei dimensiuni principale, iar țara noastră a înregistrat un progres, chiar dacă minor: 

• nevoile de bază – hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală – România ocupă locul 40.

• bunăstare  – accesul la educație de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea și bunăstarea, calitatea mediului – și pentru elementele care țin de – România ocupă locul 51.

• oportunități – drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea, accesul la educație avansată – România ocupă locul 46.

În 2022, Norvegia, Danemarca și Finlanda sunt pe primele locuri în clasament, iar pe ultimele se află Ciad, Republica Centrafricană și Sudanul de Sud. Rezultatele detaliate pentru România pot fi văzute aici.

Distribuie acest articol