Dovleacul: decorațiune, desert și superaliment

Dovleacul, vedeta toamnei, nu este doar un ingredient de bază pentru deserturi, ci și un superaliment bogat în nutrienți esențiali pentru sănătate.
Dovleacul furnizează corpului o gamă largă de vitamine, minerale și puternicul antioxidant betacaroten, cel care-i dă culoarea portocalie. Vezi sfaturile specialistului nostru despre cum să-l incluzi în meniu, ca să profiți din plin de calitățile lui! Desigur, nu sub formă de plăcintă – chiar dacă e și ea permisă, uneori, cu moderație.
Alimentația se situează pe locul 3 în top-ul aspectelor privind impactul asupra calității vieții, potrivit studiului CIPRA, cu 51% dintre voturile respondenților. Anul acesta, 62% dintre respondenți au răspuns că sunt mulțumiți de alimentele pe care le consumă, în scădere față de anul trecut, când 70% dintre cei chestionați au răspuns același lucru.
Protecție pentru inimă și ochi
Cu un conținut bogat de fibre, potasiu și vitamina C, dovleacul este ideal pentru menținerea unei inimi sănătoase. Potasiul are un rol important în reglarea tensiunii arteriale și contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Totodată, substanțele benefice pe care le conține contribuie la protejarea vederii.
Semințele de dovleac, o minune!
Semințele de dovleac reprezintă una dintre cele mai bune surse naturale de magneziu, un mineral esențial pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale. De asemenea, sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate și fibre. Sunt cunoscute și pentru eficiența lor în combaterea paraziților intestinali.
Decorațiuni de octombrie
Dovlecii sunt frecvent asociați cu sărbătoarea Halloweenului. Pe lângă faptul că pot fi transformați în figuri înfricoșătoare, mai sunt câteva modalități prin care îi poți folosi ca decor. De exemplu, dacă îi vei goli de conținut, îi poți folosi pe post de vază pentru flori colorate de toamnă. Sau, cu un pistol de lipit și câteva frunze colorate de toamnă, poți obține o adevărată operă de artă – un dovleac înfofolit într-o ținută autentică.
Sfatul specialistului
Dr. Oana Pop, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, expert CIPRA, ne-a spus de ce este sănătos dovleacul și cum să-l consumăm.

„Dovleacul este un aliment hrănitor, recunoscut pentru conținutul său scăzut de calorii. 100 de grame de dovleac crud conțin aproximativ 26 de calorii, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își mențină greutatea sau să slăbească. Este bogat în fibre, vitamine (în special vitamina A, vitamina C și vitamina E) și minerale precum potasiul și magneziul. Poate fi o alegere bună și pentru persoanele cu diabet, datorită indicelui său glicemic moderat. Ideal ar fi să se consume dovleacul în forme cât mai naturale, cum ar fi copt, la abur sau ca ingredient în supă, evitând adăugarea de zahăr sau alte ingrediente care ar putea ridica nivelul glicemiei. De asemenea, dovleacul este bogat în antioxidanți, ceea ce contribuie la sănătatea generală și la protecția împotriva inflamațiilor cronice“.
Distribuie acest articol