Feedbackul pozitiv la locul de muncă

Empatia și feedbackul pozitiv sunt esențiale pentru crearea unui mediu de lucru productiv și armonios. Acestea îți îmbunătățesc relațiile interpersonale și joacă un rol crucial în eficiența echipei din care faci parte, influențând succesul pe termen lung.
55% dintre respondenții studiului CIPRA au menționat că sunt destul de mulțumiți, respectiv foarte mulțumiți de relația și colaborarea cu colegii. Un procent similar, 54% dintre cei chestionați, au răspuns că sunt mulțumiți de relația și colaborarea avută cu șeful.
Abilitatea de a spune lucrurile cu blândețe
Empatia la locul de muncă este mult mai mult decât o simplă manifestare a bunătății. Este o competență și o formă a inteligenței emoționale, care ajută în construirea relațiilor sănătoase într-un mediu profesional. Angajații care demonstrează empatie își îmbunătățesc abilitatea de a înțelege nevoile și preocupările celorlalți membri ai echipei, iar acest lucru duce la o colaborare mai eficientă și la creșterea încrederii.
Observă ce se întâmplă în jur!
Atunci când lucrezi în echipă, este firesc să acorzi interes situațiilor cu care se confruntă ceilalți. Dacă tu ai o perioadă mai puțin încărcată și poți ajuta un coleg copleșit de taskuri, nu ezita să te oferi să o faci. În plus, activitatea profesională este deseori influențată de factorul personal – problemele prin care trece o persoană îi pot afecta modul în care lucrează. Dacă recunoști o astfel de situație, îl poți sprijini pe cel care are nevoie să depășească momentele dificile.
Totodată, dacă observi semne de epuizare și supraîncărcare profesională, poți ghida un coleg către soluții mai bune de time management. Pe scurt, a arăta empatie înseamnă a sprijini atunci când este cazul.
Feedbackul pozitiv, un instrument de exersare a empatiei
Nu-i așa că te simți mai bine și lucrezi cu mai mult spor atunci când munca ta este apreciată și ți se spune asta? Oferirea de feedback constructiv poate ajuta la încurajarea unei mentalități de creștere în interiorul echipei. Pentru asta este nevoie să stabilești un anumit grad de încredere în raport cu ceilalți colegi, ceea ce se realizează prin consecvență și disponibilitatea de a asculta.
Atunci când oferi feedback, este important ca acesta să fie clar, detaliat și centrat pe aspectele pozitive. Petreci la locul de muncă ore considerabile, iar felul în care relaționezi cu echipa din care faci parte este esențial pentru a construi o atmosferă de lucru propice. Jobul de vis, către care te îndrepți dimineața cu zâmbetul pe buze, poate fi construit cu atitudinea potrivită.
Distribuie acest articol