Mersul desculț în natură
Mersul desculț a devenit pentru mulți dintre noi o practică la care recurgem doar acasă, atunci când dăm jos pantofii purtați în timpul zilei. Însă, a păși cu tălpile goale direct pe pământ, pe iarbă sau pe nisip aduce nenumărate beneficii corpului.
În cazul copiilor mici, de exemplu, care învață să meargă, medicii spun că este indicat să aibă tălpile goale atunci când fac primii pași. În felul acesta, învață să-și echilibreze mai bine corpul și pot atenua mai eficient căzăturile.
În mod similar, mersul desculț pe pământ te poate ajuta și la vârsta adultă să îți folosești o serie de mușchi pe care nu îi pui la treabă într-o zi normală, având în vedere că porți încălțăminte aproape tot timpul. În plus, vei simți o conexiune plăcută cu natura, indiferent că ești la mare, la munte sau într-un simplu parc.
Mersul pe jos este activitatea fizică practicată de cei mai mulți respondenți ai studiului CIPRA – 86% dintre cei chestionați o practică cel puțin săptămânal. Timpul mediu zilnic alocat mișcării este de 32 de minute. De-a lungul zilei, și mai ales când mergi mai mult pe jos, este indicat să eviți pantofii rigizi, pe cei cu tocuri înalte sau cu talpă subțire și să alegi întotdeauna confortul și protecția picioarelor.
Copiii iubesc mersul desculț
Mersul desculț în iarbă este extrem de benefic în cazul copiilor, având în vedere că renunțarea la pantofi le stimulează întregul sistem nervos, iar toată experiența devine o formă de joc senzorial. În plus, mersul desculț întărește mușchii picioarelor și gleznelor, îmbunătățind echilibrul și postura. În momentul în care cei mici ajung în natură și merg desculți, își antrenează toate simțurile, pentru a primi informații despre mediul în care tocmai au pășit. Se conectează astfel cu mediul înconjurător, își antrenează atenția și devin mult mai responsabili.
Începe treptat!
Pentru a simți din plin beneficiile mersului desculț și la vârsta adultă, este indicat să începi treptat – alege un parc și petrece câteva minute mergând fără încălțări pe iarbă. Poți, de asemenea, să încerci câteva exerciții ușoare de stretching și de echilibru – încearcă să stai într-un picior, alternând tălpile. Vei observa că o întreagă serie de mușchi se vor activa pentru a sprijini balansul corpului.
Sfatul specialistului
Expertul CIPRA, dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie-traumatologie, spune să mergi pe jos mai întâi pe durate scurte, pe suprafețe moi și plane. Desigur, este important să alegi cu grijă locul – să nu existe pericole (căpușe sau obiecte în care te poți răni). Iată câteva beneficii ale mersului pe jos enumerate de specialistul nostru:
- Îmbunătățirea echilibrului: lipsa încălțămintei intensifică senzațiile tactile și antrenează propriocepția, îmbunătățind și coordonarea și postura.
- Stimularea circulației: Lipsa suportului permite o mai bună mișcare a sângelui în picioare, reducând riscul de umflături și varice.
- Reducerea stresului: Contactul direct cu pământul are un efect terapeutic, ajutând la combaterea stresului, anxietății și depresiei.
- Îmbunătățirea somnului: Mersul desculț în timpul zilei poate contribui la un somn mai profund și mai odihnitor noaptea.
- Creșterea imunității: Expunerea la bacteriile benefice din sol poate stimula sistemul imunitar.