Mituri demontate despre uleiul de măsline
Uleiul de măsline se află în topul preferințelor consumatorilor și în centrul atenției nutriționiștilor pentru calitățile sale excepționale. De-a lungul timpului, preocuparea pentru acest aliment a dus la apariția a nenumărate păreri, sfaturi și mituri în ceea ce îl privește.
Conform unui studiu online realizat de MKOR* pentru DARVARI GARDEN, 66% dintre consumatori aleg uleiul de măsline pentru că este benefic pentru sănătate. Așadar, cu ajutorul specialistului nostru, Oana Bulzan, am demontat câteva mituri celebre create în jurul uleiului de măsline, astfel încât să descoperi mai multe informații valide despre acest superaliment și să poți profita la maximum de calitățile lui.
Uleiul de măsline nu poate fi gătit, doar folosit în salate – FALS
„Mitul provine de la faptul că fiecare ulei are un punct de fum, o anumită temperatură la care eliberează substanțe care pot fi dăunătoare pentru organism și la care gustul preparatului poate fi alterat. De obicei, cu cât uleiul este mai rafinat, cu atât punctul de fum este mai înalt.
Pentru uleiul de măsline punctul de fum este între 160 și 190 grade Celsius, cel mai jos punct fiind în cazul uleiului extravirgin. Dacă reglăm temperatura de gătire în acest interval (majoritatea plitelor și aparatelor de gătit afișează temperatura de gătire), putem folosi în siguranță ulei de măsline și la gătit, câștigând astfel beneficii suplimentare“ – Oana Bulzan, medic și wellness coach.
Putem găti cu ulei de măsline diverse preparate, de la ciorbe până la pește sau legume la cuptor, crescând astfel cantitatea de antioxidanți conținută de acestea.
Uleiul de măsline îngrașă – FALS
„Orice îngrașă. Un măr îngrașă pentru că și el are calorii. În loc să ne gândim la ce îngrașă sau ba, recomand să privim întotdeauna către beneficiile pe care le primim la pachet cu acele calorii. Dacă discutăm despre uleiul de măsline extravirgin, găsim 120-130 kcal într-o lingură plină (cantitate suficientă pentru o salată generoasă pentru 2 persoane), iar în „contul” acestor calorii, câștigăm grăsimi sănătoase și antioxidanți.“ (Oana Bulzan)
Dacă ai probleme cu colesterolul, trebuie să eviți uleiul de măsline – FALS
„Colesterolul este de două feluri: bun (HDL) și rău (LDL). Atunci când încercăm să modificăm prin alimentație nivelul colesterolului, ar trebui să ne preocupăm să îl creștem pe cel bun, care are rol protector, și să îl scădem pe cel rău. Uleiul de măsline este o sursă de grăsimi sănătoase și polifenoli, deci contribuie la îmbunătățirea profilului lipidic prin creșterea HDL și scăderea LDL.“ (Oana Bulzan)
Culoarea uleiului de măsline este un indicator al calității – FALS
Culoarea uleiului de măsline NU este un indicator al calității acestuia. Ca și în cazul vinului și al strugurilor din care este obținut, culoarea măslinelor influențează profilul de gust al uleiului de măsline, însă nu și calitatea. În acest sens, toate competițiile internaționale de ulei de măsline folosesc pahare de culoare albastră, tocmai pentru ca juriul să nu fie influențat de culoarea sau claritatea uleiului de măsline.
Culoarea uleiului de măsline este influențată inclusiv de țara de origine, de climat și de perioada recoltării.
Cel mai bun ulei de măsline provine din Grecia – FALS
Chiar dacă, pentru români, Grecia este cea mai cunoscută țară de origine a uleiului de măsline, și alte țări mediteraneene, precum Italia, Spania sau Turcia sunt dedicate culturii măslinilor și reprezintă surse excelente de ulei de măsline de cea mai bună calitate.
Uleiul de măsline nu expiră – FALS
Uleiul de măsline se consumă cât mai proaspăt și trebuie păstrat, după deschidere, într-un loc întunecat și răcoros. În general, uleiurile de măsline au o perioadă de valabilitate de aproximativ 2 ani de la îmbuteliere, de aceea este important să căutăm anul recoltei („harvest year“ sau „harvest season“) pe etichetă.
Conform studiului MKOR – 88% din consumatori preferă ambalajele metalice sau din sticlă închisă la culoare – uleiului de măsline trebuie ferit de lumină, din acest motiv cel mai bun ulei de măsline este cel îmbuteliat în ambalaje opace sau închise la culoare.
* Studiu realizat în anul 2021 pe un eșantion reprezentativ la nivel național pe criterii de gen, vârstă și distribuție geografică („Consumul de ulei de măsline în România. Studiu de comportamente și atitudini, 2021”, @MKOR Consulting).
Acest articol este susținut de DARVARI GARDEN.
Distribuie acest articol