Cum te pot ajuta discuțiile cu un psiholog 

20 iunie 2024
Imagine articol CIPRA

Discuțiile cu un psiholog nu trebuie să vină neapărat într-un context puternic încărcat emoțional. Poți plănui o vizită la psihoterapeut chiar și în perioade calme, când aparent nu te confrunți cu nicio provocare. Specialistul te poate ajuta să așezi lucrurile în context și să te descoperi mai bine.

Ai trăit vreodată sentimentul că nu înțelegi unele reacții pe care le ai față de anumite situații? De multe ori, în graba noastră, trecem rapid peste astfel de momente și rămânem cu semne de întrebare la care e posibil să nu obținem răspunsuri niciodată. Însă, o discuție cu un psiholog te poate ajuta să înțelegi mai bine de ce reacționezi într-un anumit mod la anumiți stimuli. 

Conform studiului CIPRA de anul acesta, echilibrul dintre viața personală și cea profesională a urcat pe locul 2 în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții (52%, față de 45% în 2023). Totodată, a crescut importanța pe care oamenii o acordă stării de spirit, care a avansat și se situează pe locul al doilea după familie în categoria factorilor importanți în viață, cu 84 de procente, fiind considerată prioritară comparativ cu starea fizică și financiară.

Chiar dacă nu ai probleme majore de sănătate mintală, consultarea unui psiholog poate fi un act de îngrijire personală și de prevenție. Terapia poate oferi beneficii semnificative pentru oricine dorește să îmbunătățească anumite aspecte ale vieții lor sau să se dezvolte personal. Deci, consultarea unui psiholog nu este doar pentru momentele de criză; poate fi benefică și ca măsură preventivă pentru a menține o sănătate mintală optimă și pentru a îmbunătăți calitatea vieții“, explică Cristian Lavric, trainer și psihoterapeut cognitiv-comportamental Clinica The Mind.

Iată, în continuare, câteva motive pentru a merge la psiholog.

Terapia, foarte utilă pentru părinți

Părinții sunt de multe ori luați prin surprindere de reacțiile pe care le au și de răspunsurile pe care le dau în situații conflictuale din relația cu copiii. Câteva ședințe de terapie pot ghida un părinte către propria copilărie, pentru a găsi acolo răspunsurile pe care le caută.

Conform studiului CIPRA, 6 din 10 părinți spun că și-ar dori să petreacă mai mult timp împreună cu copilul și să aibă mai multă răbdare și stăpânire de sine în gestionarea conflictelor, aspect menționat în special de femei (65%, comparativ cu 45% dintre bărbați).

Somn mai bun în timpul nopții

Stările de anxietate pot sta de multe ori în calea unui somn odihnitor. O discuție cu un psiholog te poate îndruma către găsirea cauzelor declanșării acestor stări. Ulterior puteți identifica împreună modalități potrivite stilului tău de viață care să îți vină în ajutor atunci când apare anxietatea. Deși pe piață există o multitudine de cărți cu sfaturi despre rutina pentru un somn odihnitor în timpul nopții, discutând direct cu un specialist vei putea merge acasă cu sfaturi precise pe care să le urmezi pentru a te odihni mai bine noaptea.

O comunicare mai bună cu ceilalți

Dacă la locul de muncă simți că nu poți comunica cu cei din jur, un psiholog te poate ghida către un stil mai eficient de a-ți transmite mesajele. După o analiză a stilului tău de a interacționa cu ceilalți, o persoană specializată în studii psihologice îți poate indica zonele unde trebuie să faci progrese sau mici modificări pentru ca mesajele tale să ajungă în formă corectă la destinație. 

Când e absolut necesar să mergi la psiholog?

Am enumerat până acum câteva motive pentru care o vizită la psiholog ți-ar putea îmbunătăți viața. Însă, în anumite situații, o asemenea vizită ar trebui urgentată: atunci când treci printr-o perioadă de doliu, când nu mă găsești bucurie în niciun lucru care altă dată îți făcea plăcere, când mănânci pentru a acoperi un gol emoțional. Un psiholog te poate îndruma cu blândețe, vreme de mai multe ședințe, pe drumul spre vindecare. E nevoie de timp și de o relație bună cu un psiholog cu care să rezonezi și față de care să te poți deschide cu adevărat pentru a discuta despre emoții. 

Sfatul psihologului

discuțiile cu psiholog

Cristian Lavric, trainer și psihoterapeut cognitiv-comportamental Clinica The Mind ne-a explicat cum ne pot ajuta discuțiile cu un psiholog, dacă le includem în rutina noastră sănătoasă.

Deși nu toată lumea are nevoie de terapie în mod constant, majoritatea oamenilor pot beneficia de pe urma discuțiilor cu un psiholog în anumite momente din viață. Pe lângă cele menționate anterior, un element important pentru care este necesară oferirea unui spațiu sigur în terapie, îl reprezintă igiena emoțională. Aceasta se referă la practicile și obiceiurile sănătoase care ajută la menținerea și îmbunătățirea stării emoționale și mentale, similar cu modul în care igiena fizică contribuie la sănătatea corpului. Igiena emoțională implică recunoașterea și gestionarea emoțiilor într-un mod sănătos și constructiv, iar ghidarea acestui proces de un psiholog poate oferi strategii personalizate și tehnici eficiente pentru a aborda provocările emoționale, contribuind la dezvoltarea unei reziliențe emoționale și la îmbunătățirea calității vieții“.

Distribuie acest articol