Înghețata, regina deserturilor de vară
Nevoia de a consuma alimente gustoase este unul dintre aspectele importante ale vieții pentru 82% dintre respondenții studiului CIPRA – Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor.
Dacă vorbim despre alimente gustoase, înghețata bifează cu brio acest capitol. În zilele călduroase, dar și în restul anului, o înghețată cremoasă, cu aroma preferată, îți va face cu siguranță ziua mai bună.
Înghețata de casă, naturală și ușor de preparat
Înghețată de casă este un desert savuros, de care se poate bucura toată familia, de la mic la mare. Marele avantaj al rețetelor de înghețată preparată în casa este că știi exact ce anume conține și poți folosi ingrediente de cea mai buna calitate.
„Dacă alegem să preparăm înghețata în casă, avem avantajul de a putea controla toate ingredientele. Putem să optăm pentru materie primă de cea mai bună calitate, cât mai puțin procesată și cât mai naturală“, spune Oana Bulzan, specialist CIPRA.
Am obiceiul de a „însănătoși“ rețetele de înghețată prin înlocuirea ingredientelor cu alternative mai prietenoase cu sănătatea și cu silueta: de exemplu, ciocolată neagră 70-80% în loc de pastă de ciocolată (cu un procent mare de zahăr și, eventual, grăsimi săturate sau chiar trans), melasă sau pastă de curmale în loc de zahăr, iaurt în loc de smântână”, spune Oana Trifu Bulzan, specialist CIPRA în schimbarea stilului de viață.
Oana Bulzan, specialist CIPRA
Ce spui de o înghețată de vanilie?
Hai să parcurgem împreună o rețetă de înghețată de vanilie. Ai nevoie de 500 ml de lapte, 250 de ml de smântână dulce (sau iaurt), 200 grame de zahăr (sau îndulcitor), 6 gălbenușuri și esență de vanilie. Cea mai potrivită pentru această rețetă este vanilia păstăi, dar poți folosi și esență de vanilie la sticluță. Mixează gălbenușurile cu zahărul, adaugă peste ele laptele, smântâna și vanilia și pune apoi toată compoziția la fiert. După 10-15 minute, ia oala de pe foc și lasă la răcit compoziția. Odată răcit amestecul, poate fi pus într-un recipient pe care îl lași apoi în congelator 6-8 ore.
Pentru ca înghețata să nu conțină ace de gheață, poți scoate din când în când recipientul cu înghețată, amestecând de câteva ori. Vei obține o înghețată fină, absolut delicioasă.
Înghețata preparată de gelaterii este, de asemenea, o bună alegere – găsești aici înghețată artizanală, din ingrediente de calitate superioară, inclusiv sortimente vegane, fără lactoză.
Înghețata și caloriile
Oană Trifu Bulzan spune că înghețata poate fi încadrată în categoria dulciurilor „light“. Acest desert are două calități:
- În primul rând, este o combinație de „dulce“ (conține cel mai des zahăr, dar e minunat dacă optăm pentru o variantă îndulcită cu ceva natural – de exemplu miere, melasă sau curmale) și o grăsime (frișcă, lapte, smântână). „Cei care își monitorizează atent glicemia știu că saltul glicemiei este mai blând atunci când asociezi un zahăr cu o grăsime față de scenariul în care consumi zahărul simplu chiar dacă, în prima variantă, caloriile însumate sunt mai numeroase. Totuși, ele se eliberează lent, oferindu-i organismului timp de procesare“.
- A doua calitate a înghețatei este temperatura. Așa cum îi spune și numele, înghețata este servită la o temperatura joasă, iar corpul consumă câteva calorii suplimentare pentru a o încălzi. Iată, așadar, cel puțin două motive pentru care putem să ne răsfățăm vara cu o cupă din înghețata preferată, după cum spune expertul CIPRA, Oana Trifu Bulzan.
Distribuie acest articolEu am o regulă: nu țin înghețată în casă. Dacă mi-e poftă, ies la o plimbare, fac câteva mii de pași și îmi iau o cupă dintr-o înghețată bună. În general, pașii neutralizează caloriile dintr-o porție, iar beneficiile plimbării sunt cu mult mai importante decât consumul de calorii.