Exerciții Pilates pentru echilibru
Pilates este o formă de antrenament care te ajută să îți întărești mușchii, îmbunătățind în același timp postura, mobilitatea și flexibilitatea. A fost dezvoltat la începutul anilor ’90 de Joseph Pilates și consta, inițial, într-un set standard de exericiții, care au fost ulterior dezvoltate și adaptate, pentru varietate și pentru a răspunde nevoilor clienților.
Un antrenament standard de Pilates durează aproximativ 45 de minute, dar există o multitudine de variante și combinații de exerciții pe care le poți face rapid acasă, în 20-30 de minute, sau oricât timp ai la dispoziție. Este un program conceput pentru a te ajuta să-ți coordonezi respirația cu mișcările corpului, obținând astfel mai mult control și echilibru.
Activitatea sportivă și mișcarea se află pe locul al patrulea în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții, după cum arată noul studiu CIPRA, fiind menționate de 37% dintre respondenți. 46% dintre cei chestionați au răspuns că au o viață activă și fac destul de des exerciții pentru a se menține sănătoși.
Pilates îmbunătățește echilibrul și mobilitatea
Dacă ai în vedere îmbunătățirea mișcării funcționale, tipul de mișcare care te ajută să îndeplinești sarcinile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos sau statul în picioare, poți lua în considerare Pilates. Te va ajuta să ai mișcări mai fluide, mai mult echilibru și stabilitate.
Crește forța musculară și rezistența
Pilates este indicat dacă vrei să-ți dezvolți forța musculară și rezistența. Acest lucru se datorează în mare măsură efortului concentrat și controlului de care este nevoie pentru a efectua mișcările.
Ajută la gestionarea durerii
Pilates poate fi util și pentru a face față diferitelor forme de durere. Într-un studiu realizat pe persoane ce sufereau de fibromialgie s-au constatat diminuări ale durerii și mai puțină anxietate resimțită de pacienți. Există, de asemenea, dovezi că Pilates poate fi util în reducerea durerii cauzate de osteoartrită. Un studiu la care au participat pacienți cu dureri de genunchi a arătat că aceștia au beneficiat mai mult după practicarea Pilates, decât după exercițiile terapeutice convenționale.
Benefic pentru femeile gravide
Pilates poate fi util și în timpul sarcinii. Există date care arată că femeile însărcinate care au participat constant la clase de Pilates au experimentat un travaliu mai ușor. De asemenea, aveau tensiune arterială mai mică și mai multă flexibilitate pe parcursul sarcinii.
Exerciții Pilates acasă
Dacă ești interesat să încerci Pilates pentru a vedea dacă ți se potrivește, poți încerca acasă câteva mișcări, urmărind tutoriale video. Însă pentru a te familiariza cu acest antrenament, ar fi de dorit să participi la câteva clase fizice de Pilates, într-un studio, sub îndrumarea unui antrenor.
Sfatul expertului
Am întrebat-o pe Anca Amariei, expert CIPRA, cofondator centrul EKA, primul terapeut prin yoga din România, care sunt diferențele dintre yoga și Pilates și beneficiile practicării lor.
„Yoga integrează posturi fizice, tehnici de respirație și meditație. Scopul principal al practicii este nu doar de a obține flexibilitate și forță, ci și un nivel profund de conștientizare și liniște interioară.
Pilates-ul se concentrează pe întărirea musculaturii profunde, în special a zonei core (abdomen, spate, pelvis). Metoda pune accent pe control, precizie și respirație, promovând alinierea corectă a corpului și îmbunătățirea posturii. În Pilates, focusul este pe forță și stabilitate, fără o componentă spirituală.
Respirația controlată este esențială în ambele metode, deși este abordată diferit.
O combinație între yoga și Pilates poate oferi un echilibru complet: yoga pentru flexibilitate, liniște mentală și spirituală; Pilates pentru forță, stabilitate și postură corectă. Cert este că ambele practici merg dincolo de simplul stretching, oferind beneficii complexe pentru corp și minte.“
Distribuie acest articol