Sporturi atipice cu efecte senzaționale

19 octombrie 2023
Imagine articol CIPRA

Mersul la sală și alergarea sunt printre cele mai frecvente alegeri atunci când ne dorim să facem mișcare, să slăbim și să ne îmbunătățim sănătatea. Dar nu sunt singurele pe care le avem la dispoziție. Ce-ai zice să încerci ceva inedit? Caiacul, baletul sau escalada sunt sporturi atipice au efecte surprinzătoare.

Conform studiului CIPRA, activitatea sportivă/mișcarea se află în topul aspectelor importante pentru calitatea vieții, menționat de către 34% dintre respondenți. Totodată, doaer 36% dintre respondenți declară că fac suficientă mișcare pentru a fi sănătoși. Unul dintre motive poate fi acela că nu ai descoperit un sport care să-ți placă cu adevărat.

Dar dacă vrei să practici un sport în care să te distrezi și să-ți menții forma în același timp, cu siguranță poți lua în calcul și aceste forme de mișcare nu atât de comune, dar care-ți vor pune la treabă mușchii într-un mod intens. 

Caiacul, antrenament pentru echilibru

Vâslitul este un exercițiu cardiovascular intens, care-ți definește brațele, îți întărește mușchii umerilor și pieptului, dar și pe cei ai spatelui, protejând în acest fel coloana. Capacitatea cardiovasculară și cea pulmonară cresc, iar riscul pentru obezitate și boli de inimă scade foarte mult. O oră de vâslit poate să ardă și 400 de calorii, fără să te plictisești niciun moment. Mai mult, menținerea echilibrului va solicita foarte mult mușchii abdominali. Vâslitul este o experiență distractivă, dar și liniștitoare, multisenzorială. 

Baletul sculptează întregul corp

Te ajută, în primul rând, să-ți îmbunătățești postura, echilibrul și coordonarea. Baletul este un dans elegant și aparent lent, dar exercițiile sunt intense și implică aproape toți mușchii corpului. Aceștia devin mai tonici și articulațiile mai flexibile. După ce vei practica o vreme exercițiile pentru balet, vei constata că ți-a crescut într-un mod semnificativ rezistența la efort, dar și nivelul de energie. 

Boxul nu e doar pentru băieți

Boxul este un sport pe care oricine îl poate practica: nu-ți trebuie forță,  dar îți crește rezistența la efort și, totodată, încrederea în tine. „Dansul” în ring sculptează picioarele și întărește articulațiile, iar coordonarea va fi și ea mai bună, pentru că ești nevoit să faci mai multe mișcări simultan. Boxul este și o excelentă terapie antistres, loviturile permițând eliberarea rapidă a emoțiilor negative.

Escaladă în deplină siguranță

Poți să practici această activitate în interior și fără să te pui în pericol, indiferent de anotimp. Îți furnizează o doză suficientă de adrenalină și un sentiment de libertate totală, chiar fără să fii pe munte și să practici un sport extrem. Există panouri speciale pentru începători, plus că ai avantajul de a fi ghidat de un instructor. Este un sport foarte potrivit și pentru copii, pentru că dezvoltă toate grupele musculare și îi ajută pe cei mici să fie mai atenți și responsabili.

Distribuie acest articol