Încearcă sporturi care te scot din cotidian!

13 decembrie 2024
Imagine articol CIPRA

Sporturile ieșite din tipare sunt ideale dacă îți dorești experiențe noi și provocatoare. Indiferent dacă ești începător sau pasionat de aventuri extreme, iată trei sporturi care te scot din rutină, în mijlocul naturii!

Activitatea fizică s-a menținut anul acesta pe locul 4 în topul aspectelor care influențează calitatea vieții românilor (37%), după somn/odihnă (54%), echilibru personal (52%) și alimentație (51%). Chiar dacă activitățile preferate sunt unele simple și la îndemână, precum mersul pe jos, exercițiile practicate acasă, alergarea sau mersul pe bicicletă, uneori un sport ieșit din comun merită încercat.

Paddleboarding pentru minte limpede

O placă de paddleboarding gonflabilă este modalitatea ideală de evadare – este ușor de folosit, indiferent dacă ești începător sau expert. Practic, tot ce trebuie să înveți este să îți menții echilibrul pe o placă gonflabilă în timp ce stai în picioare și vâslești ușor. Un astfel de exercițiu fizic te ajută să-ți coordonezi mișcările. În plus, este un antrenament complet pentru tot corpul, întărind brațele, picioarele și trunchiul.

Un alt avantaj – o astfel de placă se umflă rapid și este gata de utilizare, fără bătăi de cap legate de transport sau depozitare. Poți să o lași în portbagajul mașinii pentru o plimbare rapidă după orele de muncă, dacă ai în apropiere un lac, de exemplu. O poți folosi și când mergi la mare. Atenție, însă, la zilele cu valuri mari. O apă calmă, pe vreme caldă, este perfectă pentru o zi relaxantă de paddleboarding.

Rafting pentru coordonare

Ai încercat vreodată o activitate în aer liber plină de adrenalină, precum raftingul pe ape învolburate? Raftingul este un sport de aventură ce are loc pe apele repezi ale multor râuri, folosind o barcă gonflabilă sau un raft. Curentul puternic și turbulențele din apă fac din această activitate una ieșită din comun. Obiectivul principal al acestui sport este de a manevra și naviga prin apele agitate, deseori trecând peste stânci și căderi de apă, fără a răsturna barca. În general, se practică în anotimpul cald.

Condiția fizică nu este un criteriu pentru a participa la o tură de rafting, atâta vreme cât instructorii sunt și ei prezenți în barcă. Până și copiii sunt acceptați. De obicei, se organizează grupuri de minimum cinci persoane, iar distracția este cu atât mai mare cu cât ai mai mulți colegi de echipă.

Zborul cu parapanta – pentru libertate

Zborul cu parapanta este un alt sport care îți testează limitele. Dacă încă nu ai ajuns la nivelul în care poți realiza singur o astfel de experiență, un zbor în tandem, alături de un instructor, este modalitatea perfectă de a testa bucuria zborului liber și de a vedea lumea dintr-o perspectivă cu totul nouă. Se poate practica indiferent de anotimp.

În afară de o scurtă pregătire de la pilot înainte de zbor, nu ai nevoie de abilități speciale sau lecții pentru a fi pasager în tandem într-un zbor cu parapanta. Pilotul îți va explica exact ce se va întâmpla și cum va trebui să alergi câțiva pași la decolare, până nu mai atingi solul. De regulă, zborurile cu parapanta în tandem au loc în zone montane sau pe coaste maritime. Pilotul va avea control complet asupra parapantei în timpul zborului, iar tu te vei putea bucura de o experiență cu totul unică.

Sfatul specialistului

Cum știm dacă suntem pregătiți să testăm astfel de sporturi și ce ar trebui să luăm în calcul, dacă o facem, ne-a explicat expertul CIPRA, Cornel Moca.

Indiferent de sportul extrem pe care cineva dorește să îl practice, este recomandat ca înainte de a începe să facă niște verificări de rutină. Să se asigure că nu există probleme la nivelul coloanei vertebrale, genunchilor sau al oricărei articulații care va fi implicată în acel sport, să verifice dacă are probleme cardiovasculare sau orice alte probleme de care poate nu știe, dar care pot să îi pună viața în pericol în timpul activității respective.

Acum, dacă o persoană este sănătoasă și activă, poate practica orice sport extrem, cu mențiunea să îl practice în siguranță, apelând la instructori care o vor ajuta să asimileze mai ușor mișcările specifice și informațiile esențiale activității respective.

Distribuie acest articol