Tu stai corect pe scaun, la birou?
În era tehnologiei, marele flagel este sedentarismul. Majoritatea angajaților își desfășoară munca stând pe scaun. Și, de cele mai multe ori, adoptăm posturi greșite în fața computerului și telefonului, care ne influențează negativ sănătatea și, pe termen lung, calitatea vieții.
Durerile de spate și gât sunt des întâlnite la cei care-și petrec o mare parte din zi stând jos, tocmai din cauza posturii greșite. Vrem să stăm cât mai comod, dar paradoxal alegem cele mai nepotrivite poziții pentru coloana și articulațiile noastre, care astfel pot dezvolta sau amplifica afecțiuni. Mai ales dacă avem o viață sedentară. De altfel, 30% dintre participanții la cel mai recent studiu CIPRA au declarat că lipsa activității și exercițiilor fizice se numără printre aspectele vieții generatoare de insatisfacții.
Organismul uman este construit pentru a se mișca
Totuși, noi petrecem din ce în ce mai mult timp, chiar și peste 50% din întreaga zi, stând pe scaun, spune dr. Mihai Ciprian Râșcu, medic primar ortopedie-traumatologie. Din moment ce acest lucru este inevitabil, contează foarte mult să știm poziția corectă la birou. Chiar dacă la început ni se va părea incomodă sau rigidă, cu timpul corpul nostru o va reține și o va adopta aproape automat, scutindu-ne de o mulțime de neplăceri.
Chiar și micile schimbări ale spațiului de lucru și ale posturii șezânde pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a coloanei vertebrale, spune specialistul.
Ce riscăm dacă nu stăm corect pe scaun?
Dureri de gât și spate, scăderea mobilității și chiar reducerea echilibrului. De exemplu, poziția picior peste picior pare confortabilă și chiar elegantă, însă presiunea mai mare pe o parte a corpului favorizează curburi anormale ale coloanei. Efectul: crește riscul pentru hernii de disc, pot apărea dureri și amorțeli la nivelul picioarelor în timpul nopții și chiar varice! Amintește-ți toate acestea când vei vrea să-ți încrucișezi picioarele!
Din fericire, aceste obiceiuri pot fi corectate. Expertul CIPRA, dr. Mihai Ciprian Râșcu recomandă câteva trucuri simple pentru a avea o poziție corectă la birou:
- Caută să menții în același plan urechile, umerii și șoldurile și vei evita durerile de spate.
- Menține șoldurile și genunchii la un unghi de 90 de grade, pe aceeași linie. Dacă scaunul este prea înalt sau prea jos vor apărea presiuni asupra mușchilor, vaselor de sânge sau șoldurilor.
- Menține forma normală a coloanei lombare (folosește un suport special, dacă este cazul). O pernă mică e o soluție foarte simplă ce poate fi folosită drept suport pentru zona lombară a coloanei, pentru a preveni herniile de disc.
- Ține tălpile pe o suprafață plată.
- Monitorul trebuie să fie la nivelul feței, altfel vei pune presiune pe zona gâtului privind în sus sau în jos, favorizând apariția durerilor de cap.
Mici trucuri, mari efecte
Pauzele mici și dese sunt cea mai bună soluție pentru a evita durerile de spate. Specialiștii ne recomandă să ne ridicăm de pe scaun la fiecare oră pentru cinci minute și să ne plimbăm, chiar și numai prin birou, pentru a îmbunătății fluxul sangvin. În plus, putem face și câteva exerciții ușoare pentru dezmorțirea gâtului (rotații ale capului în ambele sensuri), ridicări ale umerilor, pe vârfuri sau întinderi ale coloanei, agățându-ne de tocul ușii.
Distribuie acest articol