Cât este de bună berea pe timp de vară
Berea este cea mai populară băutură alcoolică din lume, iar vara consumul crește exponențial. Bogată în minerale și cu o cantitate importantă de apă în conținut, băută în cantități mici poate fi asociată cu beneficii pentru organism, în vreme ce consumul excesiv are efecte negative asupra sănătății.
Mulți consideră berea un aliment datorită numărului mare de componente nutritive, inclusiv vitamine, în special B-uri și minerale, la care se adaugă fibrele atât de importante pentru digestie. Este benefică și pentru rinichi. În același timp, are un conținut în general mic de alcool, în jur de 5%, dar conține un număr semnificativ de calorii, aproximativ 40 kcal/100 ml.
De știut: berea are în compoziție proteine din gluten care pot fi dăunătoare persoanelor alergice. Este total contraindicată și celor care suferă de gută!
Răsfăț cu moderație
Rece, savuroasă și acidulată, este un mod de răcorire perfect în zilele caniculare. Însă nu trebuie să exagerăm. Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv și expert CIPRA, spune că atunci când este consumată în cantități moderate, berea poate fi inofensivă pentru un om sănătos. „Contează în principal cantitatea și frecvența consumului. Se consideră acceptabilă o cantitate de 5-600 ml/zi pentru bărbați și în jur de 330 ml pentru femei, consumate ocazional. Un consum zilnic al unor cantități mai mari decât cele menționate, pe o perioadă mai mare de 3 luni, devine periculos pentru sănătate. De asemenea, consumul unor cantități mari, de ordinul litrilor, chiar dacă nu este frecvent, poate să conducă la intoxicație alcoolică, cu consecințe serioase pentru organism”, precizează specialistul.
Conform studiului CIPRA, răsfățul cu moderație se află pe locul 5 în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții, cu 28% de procente. Totodată, 31% dintre respondenți consideră că unul dintre aspectele care țin de calitatea vieții influențate de scumpiri într-o măsură mare sau foarte mare este consumul de alcool (31%).
Hidratează sau deshidratează berea pe timp de vară?
Este știut faptul că alcoolul duce la deshidratarea organismului, prin cantitatea crescută de apă necesară corpului pentru procesarea acestuia. Așadar, putem spune că ne hidratăm cu bere? „În cazul berii, cantitatea de alcool este destul de redusă în raport cu cantitatea de apă conținută de această băutură, așa că în final, berea este o modalitate de hidratare, consumată în cantități mici”, explică Șerban Damian.
Lucruri mai puțin știute despre bere
- Berea este a treia cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai.
- Se pare că berea a apărut înainte să fi fost descoperită scrierea, în același timp cu pâinea, poate chiar mai devreme.
- În Cehia a fost deschis primul muzeu al berii.
- Cea mai tare bere din lume are 67,5% alcool în volum și este produsă de o fabrică scoțiană.
- La fabrica de bere Schloss Starkenberger din Tarrentz, Austria, există o piscină plină cu bere unde poți înota contra cost.
- Se spune că muncitorii Marilor Piramide au fost plătiți în bere, băutura fiind foarte bine cotată în societate la acea vreme.
- Ziua Internațională a Berii este sărbătorită anual în prima zi de vineri a lunii august, pe 4 august în 2023. Prima Zi a Berii a avut loc în 2007 în S.U.A. Până în 2012, ea a fost sărbătorită în 50 de țări din peste 200 de orașe din întreaga lume.