Ce spune preferința pentru culoarea neagră despre tine
În diverse culturi, (non)culoarea neagră are semnificații diferite, așa cum și pentru fiecare dintre noi reprezintă altceva, de la suferință sau agresivitate, până la încredere în sine și eleganță.
În realitate, negrul este o nonculoare, la fel ca albul. Pentru că nu reflectă lumina, el semnifică absența totală a culorii. Poate tocmai de aceea, când nu știi ce să alegi, negrul devine cea mai potrivită opțiune. Nu ești nevoit să asortezi piesele vestimentare și, doar cu câteva articole, poți avea mai multe ținute perfecte pentru orice eveniment.
Tristețe sau eleganță?
Ai crede că negrul este culoarea distinctivă a tristeții. În culturile occidentale, aceasta este una dintre culorile triste asociate cu doliul, el reprezintă ghinion, suferință și frică. Dar este asociat și cu puterea. Negrul conferă un aer de autoritate și inteligență celor care îl poartă. Simbolizează prestigiul, formalitatea și importanța. „Spre deosebire de cultura vestică, unde negrul poate reprezenta doliul sau pierderea cuiva drag, în Spania tradițională, când negrul este purtat de mireasă, semnifică devotamentul acesteia până la moarte față de viitorul soț. În India, punctul negru aplicat pe fruntea noilor născuți reprezintă un simbol al protecției, având rolul de a-i feri de deochi”, explică Diana Tache, expert CIPRA. Cu atât de multe asocieri, nu va fi o surpriză faptul că negrul are un efect profund asupra psihicului.
Situația financiară, lipsa timpului, activitatea profesională, drumul până la locul de muncă sunt factori de stres pentru respondenții studiului CIPRA. Se pare că, atunci când suntem stresați sau avem tedințe depresive, este indicat să evităm să purtăm negru, pentru a nu ne accentua starea. Totuși, mulți oameni preferă negrul și se îmbracă „all black”, fără să aibă un motiv de tristețe, ba dimpotrivă, sunt personalități puternice și hotărâte. Negru este o nuanță atemporală și versatilă.
De ce alegi să porți negru în funcție de vârstă
Diana Tache, psihoterapeut și consilier psihologic The Mind, expert CIPRA, este de părere că negrul reflectă o stare emoțională sau o etapă prin care trecem. „Ne putem uita la negru ca reprezentând o alegere a cuiva, iar această alegere ne poate spune o poveste despre el. De exemplu, un copil care reprezintă cu negru un membru al familiei în desenul lui, poate să ne transmită lucruri semnificative despre cum percepe acel copil starea emoțională a membrilor familiei.”
„Din punct de vedere psihanalitic, un adolescent care alege negrul se află într-o etapă firească de doliu după perioada copilăriei, dar și într-o etapă a vieții în care nu dorește să fie văzut, preferând să-și creeze o barieră protectoare, se ascundă de cei din jur, să pară inabordabil. La vârsta maturității alegerea negrului poate îmbrăca diferite forme și semnificații. Putem prefera negrul într-o ținută de gală, elegantă, sau ca un decor într-o cameră, sau îl alegem pentru un eveniment trist la care participăm, dacă în cultura din care facem parte acesta este simbolistica.”
Cum ne face să ne simțim culoarea neagră
Culoarea neagră poartă multe conotații contrastante: în psihologia culorilor purtarea negrului semnalează dorința de putere. Cercetările sugerează că, cei care se îmbracă în negru au multă încredere în ei sunt inteligenți și serioși. Orice femeie trebuie să aibă în garderoba sa „a little black dress”, care să-i confere eleganță și care să-i ofere o ținută perfectă pentru orice eveniment sofisticat. Îmbrăcămintea neagră a trecut de la un tabu, de la o formă de rebeliune, de la norme la un simbol al puterii. Oricare ar fi motivul pentru care culoarea neagră este preferata ta, spune mai multe despre tine decât ai putea crede!
În final, expertul CIPRA, Diana Tache, îți lansează o provocare.
Distribuie acest articol