Ai voie „cheat days” în dietă?

24 mai 2024
Imagine articol CIPRA

Respectarea unei diete poate fi o adevărată provocare. Așa numitele “cheat days” – sau zile în care poți să trișezi și să mănânci ce îți dorești – te pot ajuta să te motivezi pentru a duce mai departe planul de dietă. Însă, este important ca în aceste zile să nu faci excese.

Studiul CIPRA arată că 80% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificație, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri, alimente adesea lipsite de beneficii nutriționale. Acestea au efecte negative asupra imunității și cresc riscul de obezitate, diabet, probleme digestive și alte afecțiuni.

Totuși, răsfățul cu moderație este și el un aspect important pentru calitatea vieții. Așadar, o poftă satisfăcută din când în când poate fi de ajutor chiar și atunci când ai de urmat un plan alimentar strict.

Alege cu atenție!

În ce zi din săptămână ți-ar plăcea să te abați de la planul alimentar impus de dietă? O zi de weekend ar putea fi o opțiune, dacă ieși în oraș cu prietenii sau gătești ceva special. Altfel, o zi din săptămână este o alegere mai înțeleaptă. Motivul: în timpul săptămânii ești oricum ocupat cu programul de muncă, drumurile până la job și înapoi, cumpărăturile. Îți rămâne mai puțin timp pentru masă. În weekend, având mai mult timp la dispoziție, este tentant să cedezi ispitelor.

Trișat, dar cu măsură

Dacă ai început o dietă, probabil te-ai obișnuit deja cu noile obiceiuri alimentare, începi să înțelegi importanța unei alimentații echilibrate. Așa că, în ziua în care ți-ai propus să te abați de la ea, nu te îndepărta prea mult de drumul pe care l-ai setat. De exemplu, tânjești după chipsuri – cumpără o pungă mică, nu una de 100 de grame. Ți-e dor de un pahar de vin? Caută atent un vin calitativ și savurează un pahar ca pe un premiu binemeritat. Sau mănâncă 2-3 praline delicioase, nu o ciocolată întreagă.

Putem să mâncăm orice, uneori, dacă chiar ne dorim, dar nu oricât. Aceste plăceri culinare nu ar trebui să depășească 10% din alimentație noastră, iar celelalte 90% sa fie formate din alimentație echilibrată și nutritivă. 

Cornel Moca, antrenor

Cheat days = recompensă

Ziua în care te abați de la dietă vine ca un premiu pentru drumul pe care l-ai parcurs spre o viață mai sănătoasă. Așa că, încearcă să privești acea masă ca pe o recompensă, nu ca pe o încălcare gravă a regulilor. Și impune limite tendinței de a mânca în exces alimente mai puțin sănătoase. 

Sfatul expertului

cheat days

Cornel Moca, antrenor personal și expert CIPRA spune că este adeptul disciplinei  și restricției. «Există riscul ca, atunci când o persoană spune „doar o bomboană”, de fapt să mănânce o cutie întreagă. În acest caz, dacă știi că nu te poți stăpâni, recomand că o perioada sa nu ai cheat meals-uri și cu atât mai puțin cheat days, în caz contrar vei transforma totul într-o rutină nesănătoasă și te vei întoarce de unde a plecat. 

Nu recomand să ne setăm cheat meals-uri sau anumite zile pentru acest lucru. În schimb, recomand ca, atunci când avem o poftă de ceva anume, să nu așteptăm ziua sau ora pe care ne-am setat-o și să ne bucurăm de viață. Astfel nu intervin frustrările. 

Dacă totuși vrem să ținem cont de momentul în care vrem să mâncăm ceva nesănătos, o putem face cu câteva ore înainte de o plimbare, antrenament sau  orice alta activitate fizică. Astfel,  acele calorii vor fi folosite în activitățile de după masă», spune Cornel Moca.

Distribuie acest articol