De ce e bun înotul pentru tine

13 iunie 2024
Imagine articol CIPRA

Înotul este un sport la care ne gândim în special vara, dar îl putem practica în orice sezon. Piscinele acoperite sau în aer liber sunt prezente în tot mai multe locuri și au oferte de programe de înot atât pentru adulți, cât și pentru copii. Beneficiile sunt multe, atât asupra sănătății fizice, cât și asupra psihicului.

Înotul este o modalitate excelentă de a arde calorii și de a-ți creste forța musculară. Reprezintă ajutorul ideal pentru cei care vor să slăbească și să-și tonifice corpul, dar nu le place să transpire sau sportul pe teren plat le dă bătăi de cap din diverse motive.

Oferă-ți cadou câteva ședințe de înot!

âPotrivit studiului CIPRA, 28% dintre respondenți fac sport de cel puțin câteva ori pe săptămână. Timpul mediu zilnic alocat pentru mișcare este de 32 de minute. Totodată, 36% sunt de părere că activitatea sportivă/mișcarea au fost afectate în măsură mare sau foarte mare de scumpiri. Însă cu cât suntem mai activi din punct de vedere fizic, cu atât mai bine pentru sănătate.

înot

Apa este un mediu perfect pentru mișcare, ce nu pune presiune pe zonele dureroase, precum articulațiile sau coloana. În plus, și sistemul respirator este susținut în timpul înotului, datorită efortului de a inpira și expira corect. „Înotul este benefic atât în recuperare pentru cei care practică sporturi mai intense, cât și ca formă de mișcare și este recomandat pentru toate categoriile de vârstă. Este util  și în recuperare medicală (după accidentări sau în diverse afecțiuni), deoarece antrenează tot corpul fără a pune presiune mare pe articulații, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și mobilitatea articulară“, spune Cornel Moca, expert CIPRA, specialist sportiv.

Somn mai odihnitor

Înotul te ajută și să te relaxezi, să combați stările de anxietate. Încearcă să îți programezi antrenamente de înot la final de zi și vei observa că seara somnul va veni mai ușor. 

Excelent pentru copilul tău!

Copiii cu greu refuză o bălăceală distractivă, așa că lecțiile de înot pot fi ușor îndrăgite de cei mici. Vârsta ideală pentru debutul antrenamentelor de înot este de 4-5 ani. Însă, chiar și bebelușii pot fi aduși la bazinul de înot. În cazul acestora, se observă o mai mare lejeritate de adaptare în mediul acvatic, explicația fiind aceea că ei încă țin minte mișcările din mediul intrauterin. Având în vedere că înotul tonifică mușchii și încheieturile, este un sport ideal pentru a susține creșterea celor mici. În plus, sentimentul pe care îl au atunci când sunt în apă și se pot deplasa fără ajutorul unui colac le va întări încrederea în ei. 

Distribuie acest articol