Activitatea sportivă, afectată de scumpiri 

27 aprilie 2023
Imagine articol CIPRA

Valul de scumpiri nu a influențat doar coșul de cumpărături și facturile de energie electrică, ci multe alte aspecte ale vieții de zi cu zi, inclusiv activitățile care întrețin starea de bine. În această categorie intră și activitatea sportivă, o componentă importantă în menținerea sănătății.

36% dintre respondenții studiului CIPRA declară în 2023 că au o viață activă și fac destul de des exerciții pentru a fi sănătoși, comparativ cu 44% în 2021. Totodată, 36% sunt de părere că activitatea sportivă/mișcarea au fost afectate în măsură mare sau foarte mare de scumpiri.

Până la urmă este chiar firesc. Nu poți economisi din suma destinată hranei, iar când facturile în continuă creștere te determină să sacrifici ceva, primele vizate sunt activitățile de agrement, unde poate fi încadrat și sportul.

Mișcarea, importantă în fiecare zi

Dacă sedentarismul, flagelul secolului, afectează grav sănătatea și calitatea vieții prin creșterea în greutate, boli cardiovasculare, risc de boli de rinichi, articulare, diabet de tip 2, insomnie și multe altele, mișcarea poate fi  antidotul, „doza” noastră de sănătate. 

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie și apifitoterapie, expert CIPRA, spune că bunele deprinderi se capătă încă din copilărie. „Părinții ar trebui să fie un model pentru copii în ceea ce privește participarea la diverse activități fizice, de multe ori dându-le o aură de joacă și relaxare. Contează orice mișcare pe care o facem, în fiecare zi, cu bucurie și plăcere, cu convingerea că putem deveni mai buni, mai sănătoși și mai optimiști, indiferent de vârstă.

Activitatea sportivă și beneficiile ei

Dacă sedentarismul predispune la o mulțime de probleme ale sănătății, mișcarea aduce foarte multe beneficii, documentate prin studii clinice, despre care ne-a vorbit dr. Ruxandra Constantina. Iată câteva efecte:

– menținerea mobilității sistemului osteo-articular (oase, mușchi, articulații), prevenirea osteoporozei și atrofiei musculare la persoanele în vârstă

– controlul mai bun al greutății

– menținerea în limite normale a valorilor glicemiei și colesterolului

– reducerea riscul apariției bolilor cronice degenerative cardiovasculare, neurodegenerative, osteoartrită, diabet zaharat, obezitate

– prevenirea declinului cognitiv asociat înaintării în vârstă

– reducerea inflamației din organism și a riscului dezvoltării tumorilor (de sân, colon, ovar, prostată)

– somnul de o mai bună calitate

– reducerea hormonilor de stres și creșterea concentrației hormonilor ce ne dau o stare de bine, de satisfacție, de plăcere (dopamină, serotonină, endorfine), la pachet cu o mai bună gestionare a emoțiilor (autocontrol) și prevenirea instalării depresiei.

Sportul ajută la menținerea tinereții și vitalității. La persoanele care practică în mod regulat mișcarea îmbătrânirea, atât la nivel celular, dar și exterior la nivelul pielii, este încetinită.

Dr. Ruxandra Constantina

Alternative gratuite la sălile de sport

Mișcarea este un element esențial pentru sănătatea noastră fizică, psihică și emoțională. „Multe persoane spun că nu au timp sau bani să meargă la o sală. Ei bine, mișcarea înseamnă mersul pe jos în ritm alert (20-30 minute/zilnic), mers pe bicicletă, pe role, grădinărit, treburi casnice; chiar și plimbarea zilnică a câinelui tot mișcare înseamnă, urcatul și coborâtul scărilor, dans în casă alături de familie”, precizează dr. Ruxandra Constantina.

Distribuie acest articol