Dormi pe perna potrivită?

15 mai 2024
Imagine articol CIPRA

Pe lângă saltea, perna potrivită este un element important pentru un somn odihnitor. Te ajută să te trezești relaxat, fără dureri de spate sau de gât. 

Somnul are o importanță majoră în viețile tuturor oamenilor, iar respondenții studiului CIPRA confirmă acest lucru, situându-l pe locul doi, după alimentație, în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții.

Pentru femei, impactul modului în care se odihnesc este sensibil mai mare, cu un procent de 57%, comparativ cu 50% pentru bărbați. Aproximativ jumătate dintre respondenții CIPRA sunt afectați cel puțin uneori de consecințele lipsei de somn, de la dificultăți de concentrare (57%) sau probleme cu memoria (51%), până la incapacitatea de a fi productivi la job (36%) sau ațipit în timpul zilei (34%). 

Părerea medicului ortoped

Cum alegem cea mai bună variantă de pernă și de ce factori trebuie să ținem cont ne-a explicat medicul Mihai Râșcu, medic primar ortopedie-traumatologie, expert CIPRA.

perna potrivita

Ținând cont de faptul că greutatea capului este una semnificativă, perna trebuie să ofere un sprijin corect, dar să fie și confortabilă, fiindcă altfel coloana cervicală nu stă în poziție corectă și ne trezim cu dureri în zona gâtului. O pernă bună trebuie să țină capul în linie cu coloana. Atunci când stăm pe spate, nu trebuie să simțim gâtul încordat, deoarece capul este prea sus sau prea jos. Când dormim pe o parte, nu trebuie să simțim o presiune crescută pe umăr. Este foarte important să testăm atât perna, cât și salteaua în poziția noastră favorită de a dormi, înainte de a le cumpăra!”, spune medicul ortoped Mihai Râșcu.

Perna potrivită în funcție de poziția de somn

Un prim pas către o pernă bună este să stabilești care este poziția ta preferată de somn. Pe piață există diferite modele de perne, construite în așa fel încât să îți susțină optim corpul, ținând cont de poziția de somn cel mai des aleasă în timpul nopții: pe spate, pe burtă sau pe o parte.

Dormitul pe spate

Dacă preferi să dormi pe spate, este important să găseșți o pernă care să-ți susțină curba naturală a gâtului. O opțiune este o pernă cervicală – forma sa ajută la susținerea și alinierea capului, gâtului, umărului și spatelui într-o poziție neutră. De asemenea, o pernă obișnuită, de înălțime și fermitate medie poate oferi suficient sprijin pentru cap, astfel încât acesta să fie aliniat cu coloana vertebrală. O altă opțiune este perna din spumă cu memorie, deoarece aceasta se va modela în jurul capului și gâtului.

Dormitul pe o parte

Dacă îți place să dormi pe o parte, ai nevoie de un sprijin mai mare din partea pernei, atât ca înălțime, cât și ca nivel de fermitate, astfel încât și în acest caz capul să fie aliniat cu coloana vertebrală. O opțiune ar fi pernele anatomice sau cele speciale pentru susținerea pelvisului și șoldurilor. Pernele cu spumă de memorie și cele din latex sunt de asemenea indicate pentru cei care preferă să doarmă pe o parte.

Dormitul pe burtă 

Dormitul pe burtă poate pune presiune pe coloana vertebrală, pe mușchii spatelui și umerilor. De aceea, pentru cei care preferă această poziție, este indicată o pernă clasică, mai moale, din puf, cu o înălțime mai mică. Dacă suferi de dureri de spate, poziția de somn pe burtă nu este indicată, pentru a nu le agrava. 

Într-o postură corectă de dormit, doar capul și gâtul trebuie să se sprijine pe pernă, nu și umerii.

Dr. Mihai Ciprian Râșcu, expert CIPRA
Distribuie acest articol