Îmbunătățirea alimentației: de unde pornim
Greutatea pe care o avem, nivelul de energie, afecțiunile de care suferim sunt într-o măsură semnificativă influențate de ceea ce mâncăm. Asta deja știm. Ce nu știm, concret, este unde greșim atunci când lucrurile nu merg cum ne dorim și ce putem face pentru îmbunătățirea alimentației noastre.
O alimentație sănătoasă se bazează pe alimente variate, bogate în nutrienți de calitate și echilibrate caloric, care ne ajută să ne simțim bine și să funcționăm la cote maxime. Însă aceste informații generale nu sunt atât de ușor de adaptat obiectivelor individuale pe care le avem. Astfel, când mergem la cumpărături, la restaurant sau ne alcătuim meniul zilnic, suntem adesea nesiguri cu privire la alegerile noastre, care de multe ori se dovedesc păguboase. Lucru confirmat de rezultatele studiului CIPRA.
Doar 50% dintre respondenți sunt de părere că alimentația lor este echilibrată. 51% dintre respondenți nu au energie și se simt lipsiți de vlagă din cauza alimentației deficitare, iar 41% se plâng de dureri de stomac din același motiv. În plus, pentru îmbunătățirea calității alimentației, pe lângă timpul necesar pentru a-și găti singuri, respondenții menționează: nevoia de a avea mai multe cunoștințe despre ce înseamnă să mănânci sănătos
Alegeri dificile
Există o mulțime de controverse și mituri legate de nutriție, care îngreunează o viziune corectă asupra principiilor alimentare sănătoase. Câteva dintre ele:
- Grăsimile îngrașă și ar trebui să limităm consumul lor. Este total adevărat atunci când este vorba de carne grasă, brânzeturi, prăjeli… Totuși, avem nevoie de alimente precum uleiul de măsline, nucile sau avocado în meniul zilnic. Grăsimea sănătoasă dă gust mâncării, aduce mai ușor sațietate, este benefică bunei funcționări a creierului și ajută la absorbția corectă a nutrienților.
- Carbohidrații (cei simpli, precum dulciurile, produsele de panificație) sunt oaia neagră a dietelor – cresc glicemia și favorizează îngrășarea. Însă nu ar trebui să ne ferim de paste, orez sau leguminoase (năut, mazăre, linte), care ne dau energie și au multe alte beneficii.
- Fructele conțin zaharuri și, în cantități mari, pot crește glicemia și riscul de îngrășare, dar sunt bogate în vitamine și fibre, care contribuie la o digestie bună.
- Micul dejun este o masă importantă a zilei, pentru care nu ar trebui să sărim. Totuși, postul intermitent este promovat intens în ultima vreme și chiar te poate ajuta să ajungi mai ușor la greutatea pe care ți-o dorești, dacă îl ții corect.
Iar lista este infinită. Așadar, ce putem face? Să ne informăm din surse valide și să învățăm în mod structurat lucruri de bază despre nutriție. Astfel, ne va fi mult mai ușor să facem alegerile corecte în diverse situații.
De unde ne informăm
Pentru cei care nu dispun de timpul sau de bugetul necesar pentru a merge în mod regulat la nutriționist și a urma un plan alimentar potrivit nevoilor lor, cursurile de nutriție pot fi o soluție. Expertul CIPRA, dr. Șerban Damian, medic şi nutriţionist sportiv, cu peste 20 de ani de experienţă în domeniu, a lansat în acest scop platforma www.CursuriDeNutritie.ro, unde oferă resurse educaționale pentru toți cei interesați să-și îmbunătățească cunoștințele despre nutriție și să adopte un stil de viață sănătos. Cursurile sunt destinate atât începătorilor, cât și persoanelor cu experiență în domeniu.
Printre altele, găsești aici un ghid pentru mesele de sărbători și cele de post, afli mai multe despre grupele alimentare importante și nutrienții indispensabili sau cum să îți organizezi corect alimentația.
- Cursurile sunt 100% online: poți parcurge conținutul oricând, în ritmul tău.
- Informațiile sunt prezentate pe înțelesul tău și le poți aplica imediat în viaţa de zi cu zi.
- Ai acces pentru totdeauna la cursurile cumpărate și le poți revedea oricând dorești. Dacă îți dorești să le achiziționezi, beneficiezi de un discount special, folosind codul promoțional „cipra20“.
Noi te așteptăm pe site-ul CIPRA, în secțiunea dedicată alimentației, cu sfaturile experților noștri.
Distribuie acest articol