Pastele îngrașă? Nu și dacă ții cont de câteva reguli!

25 octombrie 2022
Imagine articol CIPRA

Pastele sunt absolut delicioase și versatile – pot fi combinate atât cu ingrediente dulci, cât și sărate, în plus se gătesc rapid. Par a fi felul de mâncare perfect pentru fiecare zi. Totuși, măsura este importantă. 

82% dintre respondenții studiului CIPRA Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct  asupra calității vieții românilor au răspuns că nevoia de a consuma alimente gustoase este importantă. Iar pastele putem spune că se încadrează perfect la acest capitol.

Mai bune al dente?

Observăm la marii bucătari că insistă ca pastele să fie fierte al dente. Pe lângă faptul că gustul este mult mai intens, această tehnică vine la pachet cu încă un avantaj – pastele fierte astfel au un indice glicemic mai scăzut. Având un timp de fierbere mai scurt, granulele de amidon sunt hidratate, dar nu sunt eliberate în întregime în apa de fiert. În felul acesta, corpul poate asimila mai ușor amidonul din paste.

La o masă este indicat să nu mănânci mai mult de 100 de grame de paste, iar gramajul se referă la pastele uscate, nefierte. E bine de știut că o astfel de porție conține în jur de 350 kcal. 

De ce ce italienii adaugă sare în apa în care fierb pastele

Ei susțin că adăugarea de sare creează o soluție care permite apei să atingă un punct de fierbere mai mare, iar această temperatură mai ridicată este perfectă pentru gătitul pastelor. Și încă o regulă a italienilor – sarea este adăugată în momentul în care fierbe apa, apoi sunt adăugate pastele. Și dacă tot vorbim de reguli ale italienilor atunci când vine vorba de gătitul pastelor, ei niciodată nu adugă ulei în apa în care fierb pastele, nu fierb pastele la foc mic, ci la foc iute. 

Pastele nu îngrașă. Trucuri pentru siluetă de la specialist

Oana Bulzan paste

Oana Bulzan, expert CIPRA, medic și specialist în schimbarea stilului de viață îți oferă încă un pont pentru a consuma paste fără teama de kilogramele în plus: 

„Pastele, orezul, cartofii sunt alimente bogate în amidon pe care am fost învățați să le ocolim în diete pentru că <îngrașă> și pentru că au indice glicemic ridicat. Vestea bună este că, atunci când consumăm aceste alimente reci, structura lor se schimbă: amidonul devine rezistent la acțiunea enzimelor digestive și, în consecință, o cantitate mai mică din acesta trece în sânge ceea ce, evident, provoacă un salt mai mic al glicemiei și un aport caloric final mai redus. Vestea și mai bună este că acest amidon care rămâne nedigerat servește drept hrană pentru microorganismele din microbiom care, la rândul lor, produc butirat, hrană antiinflamatoare pentru colonocite. Prin urmare, susține sănătatea digestivă. Astfel, putem consuma pastele în salate reci sau putem să preparăm termic pastele inițial răcite fără grijă, pentru că nivelul de amidon rezistent rămâne nemodificat chiar și după reîncălzire“, spune Oana Bulzan. 

Un alt truc pentru a proteja silueta și pentru a evita salturile bruște ale glicemiei este să apelăm la pastele alternative, din leguminoase (năut, linte, mazăre) care au un conținut mai mare de fibră comparativ cu suratele din cereale.

Oana Bulzan, EXPERT CIPRA

Când îngrașă pastele 

Cu cât sosurile sunt mai consistente, cu atât crește numărul de calorii, iar pastele devin îngrășătoare, mai ales dacă le consumi în exces. Pentru a evita acest lucru, poți adăuga peste paste doar sos de roșii și puțină brânză  rasă sau fructe de mare și un strop de unt aromatizat.

Alege pastele din faină integrală. Acestea au mai putini carbohidrați decât cele realizate din făina obișnuită și conțin mai multe fibre. Iar daca le combini în salate, de exemplu, vei avea o masă care să te ajute să-ți menții silueta. 

Pastele făcute în casă sunt de asemenea o bună idee – în felul acesta controlezi tu tot procesul.

Sursă importantă de energie

În lumea sportivilor de performanță este des întâlnit conceptul de „carbo loading“ – obiceiul de a consuma paste înainte de o cursă ori competiție istovitoare. Care este motivul? Pastele contribuie la acumularea de glicogen muscular, o rezervă de energie a mușchilor, un carbohidrat ce este stocat în mușchi și în ficat.

În timpul efortului fizic, nivelul glicogenului este foarte important. De aceea, mulți atleți au obiceiul de a consuma paste înainte de un efort intens, pentru a-și asigura rezerve de energie. 

Distribuie acest articol