Pot fi fructele periculoase?

16 octombrie 2023
Imagine articol CIPRA

Zahărul alb nu este sănătos, în schimb cel natural care se găsește în fructe vine la pachet cu o mulțime de nutrienți, prin urmare nu poate fi considerat la fel de dăunător. Totuși, din cauza lui, fructele pot fi periculoase dacă sunt consumate în exces.

Specialiștii ne recomandă să consumăm cinci porții de fructe și legume pe zi. Însă, dacă legume putem mânca oricâte ne dorim, în cazul fructelor, mai mult nu înseamnă întotdeauna și mai sănătos. Orice exces este dăunător! O porție înseamnă un fruct care să aibă în jur de 80g. Așadar, nu ar trebui să depășim 400-500 de grame de fructe pe zi. Și la fel de important este să evităm fresh-urile, foarte calorice și bogate în zahăr!

Conform studiului CIPRA, în privința alimentelor care fac parte zilnic sau aproape zilnic din alimentația românilor, fructele și legumele dețin locul fruntaș (81%), după cum declară respondenții. 

Când zahărul din fructe e prea mult

Fructele conțin zahăr sub formă de glucoză și fructoză. Glucoza crește glicemia, iar fructoza se metabolizează în ficat. De aceea, o cantitate mare de fructe consumată frecvent duce la acumularea de grăsimi și la creșterea rezistenței la insulină. Fructoza în exces are efecte adverse și asupra trigliceridelor.

Când sunt fructele periculoase

prea multe fructe

Dr. Oana Pop, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, specialist CIPRA spune: „Fructele devin periculoase în primul rând dacă sunt pline de nitrați! Nitrații se găsesc în mod normal în sol și ajută planta să crească, ei se găsesc în îngrășăminte. Unele persoane pot prezenta o intoleranță la fructoză, dar de cele mai multe ori excesul de fructoză, care survine când mâncăm fructe foarte multe, poate duce la creșterea colesterolului și la apariția ficatului gras. De asemenea, trebuie să știm că fructoza poate să ne îngrașe. Este important să consumăm fructele doar într-o cantitate redusă și doar ca gustare. Fructele nu înlocuiesc o masă!”

Fructe cu mai puțină fructoză

Dacă mango și bananele au un conținut mare de fructoză, căpșunele, afinele, kiwi, caisele, piersicile, pepenii galbeni, zmeura și portocalele sunt cele care au mai puțină și ne putem bucura de ele într-o cantitate ceva mai mare, mai ales că vin la pachet și cu vitamina C, un antioxidant puternic și benefic pentru sănătate și frumusețe.

Cel mai bun moment pentru fructe

În general, e bine să le consumă la gustări sau în prima parte a zilei, nu seara, pentru a nu îngreuna funcția ficatului. „Și totuși, dacă avem poftă de dulce seara, e mai bine să mâncăm un fruct, banană sau fructe de pădure, cât luăm în palmă, decât o prăjitură”, precizează Oana Pop.

Distribuie acest articol