De ce e important să aerisim locuința

6 martie 2024
Imagine articol CIPRA

Să aerisim locuința este important pentru sănătatea noastră indiferent de anotimp, inclusiv în lunile friguroase, când putem avea tendința de a evita aerul rece.

Sistemul respirator are cel mai mult de câștigat după ce în casă pătrunde aer proaspăt, având în vedere că putem preveni astfel răspândirea virusurilor, care se înmulțesc ușor în spații închise. În plus, întreaga ta stare se schimbă, după ce aerisești casa, iar nivelul de energie crește.

47% dintre respondenții studiului CIPRA au afirmat că sunt mulțumiți de nivelul lor de energie. Dacă afară e și o zi însorită și deschizi geamul pentru un sfert de oră, vei începe ziua cu o incredibilă stare de bine. Este recomandat ca întreaga locuință să fie aerisită dimineața și seara. 

Începe ziua cu aer proaspăt!

La începutul zilei, vei avea un tonus mult mai bun după ce deschizi geamurile și lași să pătrundă în interiorul casei aer proaspăt. Câteva minute cu geamul larg deschis te vor ajuta și să restabilești nivelul optim de umiditate din casă și inclusiv să previi apariția mucegaiului, atât de dăunător.

Un somn mai bun, într-o încăpere aerisită

Potrivit datelor studiului CIPRA, somnul se află pe locul doi atunci când vine vorba despre cele mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții, fiind menționat pe primul loc de 24% dintre respondenți și pe locul doi de alți 38%. Același studiu mai arată că pentru 39% dintre cei chestionați calitatea somnului este bună, în timp ce 52% declară un nivel mediu al calității somnului. 

Seara este un alt moment propice pentru aerisirea camerei în care vei dormi. Aerul proaspăt, precum și o temperatură mai scăzută pe timp de noapte te vor ajuta să ai un somn odihnitor.

Cât timp trebuie ținut geamul deschis?

Este ideal dacă reușești în timpul zilei să aerisești încăperea utilizată cel mai des la fiecare 2-3 ore. Intervalele cu geamul larg deschis nu trebuie să fie extrem de lungi, sunt suficiente și 5-10 minute pentru a împrospăta aerul din încăpere. Rabatarea gemurilor nu este la fel de eficientă precum deschiderea largă a acestora, tot ce vei obține va fi doar o schimbare a temperaturii din cameră, fără a o ventila foarte bine. 

Răspândirea virozelor poate fi prevenită prin aerisire

Copiii răcesc des, mai ales dacă merg în colectivități – la scoală sau grădiniță. Pentru a preveni răspândirea virozelor și la ceilalți membri ai familei, este extrem de importantă aerisirea, deoarece virusurile se transmit și pe cale aeriană, nu doar prin atingerea suprafețelor contaminate. 

Odată ce aerisim locuința, scade numărul de microorganisme prezente în aer și implicit riscul de a purta o răceală de la un membru al familiei la altul. 

Purificatorul de aer, o soluție pentru localitățile poluate

În ultimii ani, gradul de poluare, mai ales în zonele urbane, a crescut considerabil. Există nenumărate aplicații și website-uri utile care monitorizează calitatea aerului din localitatea în care te afli. Însă dacă locuința ta se află lângă o șosea extrem de circulată, este posibil ca aerul care pătrunde din exterior să fie încărcat cu noxe. În acest caz, un purificator de aer se poate dovedi extrem de util. Pe piață sunt disponibile echipamente de acest gen dotate cu filtre eficiente care elimină noxele, substanțele alergene și mirosurile din încăperi.

Distribuie acest articol