10 rezoluții pentru 2023 care ne vor îmbunătăți calitatea vieții

30 decembrie 2022
Imagine articol CIPRA

Anul Nou bate la ușă, așa că toată lumea face bilanțuri și își setează noi dorințe și priorități. Să ne stabilim lista de rezoluții și să creionăm o strategie câștigătoare, care să ne ajute să le îndeplinim și să ne îmbunătățim calitatea vieții pe cât mai multe planuri, pentru un 2023 de nota 10!

Cami Dumitru, psiholog clinician și consilier psihologic The Mind, expert CIPRA, ne explică de ce este esențial să ne setăm obiective realiste  și să nu „visăm cu ochii deschiși despre cum la anul vom fi mai buni în relațiile noastre, mai frumoși, vom mânca mai sănătos și vom face sport, ne vom trezi la 5 a.m. și ne vom dezvolta profesional“.

Sfatul expertului este să nu ne lăsăm înșelați de efectul amețitor al „noului început“ care ne face să fim extrem de optimiști. „Efectul acestui optimism este că ne stabilim rezoluții mărețe și care presupun răsturnări extraordinare de situație: ne raportăm la noi înșine ca și cum am fi altcineva, cu un alt context de viață. Realitatea este însă că în anul care urmează vom fi tot noi, cu stilul nostru de viață complicat de stresul timpurilor moderne și cu luptele noastre cotidiene. Astfel, nu prea reușim să ne transformăm rezoluțiile (adică bunele intenții) în priorități.

Start rezoluții realiste pentru 2023!

Rezoluțiile pentru noul an sunt cele care ne arată ce este cu adevărat important pentru noi. Tot ele ne setează direcțiile de acțiune pentru următoarea perioadă. Conform studiului CIPRA, cele mai importante aspecte ale vieții sunt o casă primitoare (89%), nevoia de a dormi bine (88%) și nevoia de a avea un echilibru emoțional (85%). Cu privire la factorii care determină calitatea vieții, familia și prietenii (90%), starea de spirit (90%) și starea fizică (88%) sau stima de sine (88%) sunt câștigătoare.

Pornind de la aceste nevoi, ți-am pregătit o listă de rezoluții care să te ajute să ai o viață împlinită și sănătoasă și o stare de spirit mai bună.

1. Stabilește-ți un calendar al analizelor  

Atenția la starea ta de bine fizică presupune, în primul rând, un plan de investigații medicale. Începe să-ți faci programări pentru analize uzuale, dar și  specifice, în funcție de gradul de risc pentru unele afecțiuni. Nu uita de cardiolog, stomatolog, oftalmolog și de ecografiile de tiroidă și cele abdominale. Astfel, poți să descoperi din timp orice problemă de sănătate.

2. Fii conectat cu tine

Stresul face parte din viața noastră și poate să apară în orice aspect al ei. Practica yoga sau mindfulness înseamnă să fii recunoscător pentru ceea ce ești acum, dar și să descoperi ce ai putea face pentru a deveni o persoană mai bună. Oare cum ai putea să te dezvolți, ce anume te-ar împlini mai mult? După ce stabilești direcția, vezi cum ai putea acționa practic.

3. Mănâncă mai sănătos

Cu toții avem ceva de corectat în dietă. Nu-ți propune schimbări drastice, dar începe prin a face ceva diferit, într-un mod sănătos. De exemplu, ia un mic dejun frugal, dacă obișnuiai să sari peste această masă, elimină prăjelile sau nu mai mânca după ora 20.00. Implementează schimbarea și menține-o 21 de zile pentru a putea automatiza acest obicei.

Nu uita că dieta nu este utilă decât dacă se transformă într-un stil de viață! După ce ai făcut o mică schimbare, poți trece la următoarea și tot așa până când adopți multe reguli sănătoase, pe care reușești să le menții pe termen lung în viața ta.

4. Citește mai mult

În acest carusel de activități zilnice, rare ori mai ai timp pentru lectură, însă ea este importantă. Ai putea să-ți setezi ca obiectiv o carte pe lună. Nu e deloc mult, dar poate reprezenta o provocare. Dacă nu ești obișnuit să citești, alege cărți cu subiecte de interes pentru tine și care să nu aibă foarte multe pagini, astfel încât să poți bifa acest obiectiv lună de lună.

5. Redu consumul de alcool 

Ca să te simți bine la o petrecere nu ai nevoie de alcool în exces. În plus, băuturile alcoolice îți aduc multe calorii! Iată un motiv pentru care e bine să ciocnești un pahar, apoi le înlocuiești cu apă, ceaiuri sau limonadă (fără zahăr sau miere). Te vor ține treaz și perfect ancorat în realitate! În plus, te vei și hidrata foarte bine, indiferent de anotimp, pielea va arăta mai catifelată, îți vei îmbunătății somnul și sistemul imunitar. Ba chiar vei face și economie în buget. 

6. Ai grijă de somnul tău

Creierul nostru are nevoie de odihnă pentru ca tot organismul să funcționeze corect. Îmbunătățește-ți somnul adăugând 15 minute în fiecare noapte și încercând să devansezi ora de culcare cu câteva minute, astfel încât să ajungi să te culci între 22:00 și 00:00. Poate părea dificil la început, dar acest obiectiv este perfect realizabil. 

7. Înscrie-te la un curs 

Pentru a preveni declinul cognitiv, creierul trebuie pus la treabă, adică să învețe mereu ceva nou. Cursurile de dezvoltare personală sau cele de învățare continuă în domeniul în care activezi îți vor aduce multe beneficii, atât în plan profesional, cât și personal, prin creșterea stimei de sine. Studii au arătat că finalizarea acestor cursuri funcționează ca o recompensă și reduc starea de spirit negativă și anxietatea.

8. Fă mai multă mișcare

Conform studiului CIPRA, bărbații sunt în mai mare măsură mulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și cea personală; tot aceștia declară în mai mare măsură că au o viață activă. Dacă ești sedentar, pune această rezoluție în topul listei, iar dacă deja ești o persoană activă și sportul face parte din viața ta, îți poți diversifica activitatea, adăugând alergare, mers cu bicicleta, drumeții montane, înot, fitness. Orice formă de mișcare menține organismul într-o formă foarte bună, dar și psihicul puternic. 

Studiile au arătat că urcatul scărilor timp de 10 minute pe zi au adus energie organismului echivalentă cu o ceașcă de cafea. O altă cercetare a scos la iveală că o sesiune de yoga pe săptămână a redus semnificativ stresul, a adus o stare bună psihică și a îmbunătățit și relația dintre parteneri, datorită stării de bine care se instala după aceste practici.

9. Apelează la specialiști

Dacă nu reușești să ții sub control de unul singur un anumit aspect al vieții tale tale, nu ezita să ceri ajutor de la un specialist. Un plan de antrenament stabilit de un antrenor personal, o dietă recomandată de un nutriționist și sfaturile oferite de un psiholog vor aduce întotdeauna rezultate mai rapid și mai eficient decât dacă încerci de unul singur să ajungi unde îți dorești. 

10. Planifică-ți vacanța

Cu toții avem nevoie de o pauză în rutina zilnică, iar planificarea vacanței înseamnă pentru psihic la fel de mult cu plecarea efectivă în concediu! Studiile au pus în evidență că cei care au două vacanțe pe an prezintă un risc mai mic de atac de cord decât cei care o fac mai rar sau deloc. Mai mult, chiar și planificarea călătoriei va aduce un sentiment de bună dispoziție timp de săptămâni întregi. 

Abordarea corectă pentru rezoluții îndeplinite

Iată sfatul expertului CIPRA, Cami Dumitru, psiholog: „Raportează-te la această schimbare ca la un traseu, o călătorie: schimbarea e un proces. Propune-ți un singur lucru și fii foarte specific în definirea acelui obiectiv. Apoi, fă-ți un plan, detaliat, și începe cu câte un pas pe rând. Exemplu: vrei să mănânci mai sănătos? Începe prin a adăuga mai multe legume în meniul tău zilnic; apoi prin a elimina tot ce înseamnă prăjit etc. Identifică-ți punctele slabe și pregătește răspunsuri mai bune pentru ele: când sunt tentat să mănânc fast food? Ce aș putea să fac în loc? Așteaptă-te și la momente în care pare că regresezi, dar nu le folosi drept pretext pentru a renunța. Reamintește-ți de ce ți-ai propus schimbarea și continuă-ți călătoria!“

Distribuie acest articol