Întrebări și răspunsuri despre miere

9 august 2024
Imagine articol CIPRA

Mierea este considerată un aliment minune. Bogată în nutrienți și antioxidanți care susțin prevenirea îmbătrânirii premature și chiar a unor afecțiuni, are totodată un gust delicios, așa că poate fi un desert excelent atunci când ți-e poftă de ceva dulce.

Alimentația se situează pe locul trei în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții, arată studiul CIPRA realizat anul acesta. Chiar dacă a fost mai puțin menționată comparativ cu 2023, fiind importantă în special pentru respondenții din categoria de vârstă 55-65 de ani, ceea ce alegem să mâncăm în fiecare zi ne influențează semnificativ starea de bine și sănătatea.

Alege mierea în locul zahărului!

Deși mierea are o compoziție similară cu a zahărului și crește nivelul glicemiei la fel ca alte tipuri de îndulcitori (chiar are un indice glicemic puțin mai mare decât al zahărului), vitaminele și antioxidanții pe care îi conține aduc multe beneficii, printre care acela că reduce inflamația din corp. În plus, mierea poate susține sănătatea inimii, contribuind la reglarea tensiunii arteriale și a pulsului.

Cel mai bun calmant pentru tuse

Mierea s-a dovedit un calmant eficient în cazul inflamării căilor respiratorii superioare. Administrarea de miere, atât adulților, cât și copiilor, ajută la calmarea tusei. În plus, mierea protejează mucoasa gâtului și, spre deosebire de medicamente, nu are efecte secundare.

Ușor de adăugat în dieta ta

Mierea este foarte simplu de inclus în meniul zilnic. Este excelentă pentru a îndulci iaurtul simplu, terciul de ovăz sau pentru a prepara dressinguri pentru salate. O poți folosi și la gătit sau pentru a îndulci ceaiul, pentru savoare, dar la temperaturi înalte își pierde din proprietățile terapeutice.  Atenție, însă – trebuie consumată cu moderație, pentru că are multe calorii (aproximativ 160 kcal/50 g – o singură linguriță conține aproximativ 25 de calorii) și un impact semnificativ asupra glicemiei.

Atenție la mierea falsă din magazine!

Este important de știut că unii producători diluează mierea cu sirop simplu, așa că e nevoie de atenție atunci când cumperi mierea din magazine. Un preț prea mic poate fi un semnal de alarmă că borcanul de la raft ar putea să conțină miere falsificată. Totodată, nu cumpăra miere de la vânzătorii de pe stradă, pentru că, dacă este ținută în borcane deschise la culoare, în bătaia razelor de soare, nu mai are valoare terapeutică.

Dr. Ruxandra Constantina, expert CIPRA, ne explică la ce anume trebuie să fim atenți atunci când citim eticheta unui borcan cu miere. Aceasta trebuie să cuprindă: ingredient unic miere crudă 100% naturală, țara de proveniență (foarte important), termenul de valabilitate, condițiile de păstrare. „Recomand să achiziționați miere naturală românească, de la firme de renume, cu tradiție, sau de la producători locali în care aveți încredere“, spune medicul. 

Răspunsuri despre miere de la specialist

miere

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, cu multiple specializări în medicină naturistă, inclusiv apifitoterapie, ne-a răspuns la câteva întrebări despre miere.

Cine poate consuma miere? 

Orice persoană sănătoasă, în scopul de a-și menține o bună imunitate, de a-și păstra un bun tonus energetic și starea de bună dispoziție. Persoanele aflate în convalescență după boli acute, persoanele anemice, slăbite, cele ce prezintă infecții respiratorii intercurent sau tulburări ale somnului.

Exista contraindicații ale consumului de miere?

  • În primul rând, pentru persoanele cu diabet zaharat, la care e permis consumul de miere de salcâm, 1 linguriță pe zi.
  • Deoarece mierea conține mici cantități de polen, persoanele ce prezintă alergie la polen ar trebui să evite consumul produselor apicole. 
  • Nu este recomandat consumul mierii la copiii sub 1 an, din cauza sporilor de botulism prezenți pe florile polenizate de albine, care ar putea provoca botulism.

Mierea îngrașă?

Da, daca o consumam în cantități mari. Maximum 1-2 linguri/zi înseamnă o cantitate sigură. Pentru sănătate, puteți consuma fagure de miere sau miere crudă, adică mierea de albine extrasă la rece și fără a fi procesată termic, de proveniență ecologică.

Nu încălziți mierea și nu o adăugați în lichide fierbinți, deoarece își pierde din proprietățile benefice.

Dr. Ruxandra Constantina
Distribuie acest articol