Mersul pe jos, un sport la îndemână

4 septembrie 2023
Imagine articol CIPRA

Orice activitate fizică, inclusiv mersul pe jos, poate fi un „medicament” minunat pentru corpul tău. 

Mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi sau mai mult în majoritatea zilelor săptămânii este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți starea generală de sănătate. Este tipul excelent de mișcare în special pentru cei care nu au mai făcut de mult timp sport și nu au timp mult la dispoziție, și pentru cei supraponderali sau în vârstă.

Doar 36% dintre respondenții studiului CIPRA fac destulă mișcare pentru a fi sănătoși. Totodată, nevoia de a avea timp pentru mișcare a fost menționată de 66% dintre respondenți ca fiind un factor esențial pentru calitatea vieții. Practic, mersul pe jos este cea mai plăcută și ușoară cale de a combate sedentarismul!

Principalele beneficii

Poți să fii în formă atât din punct de vedere al siluetei, cât și al sănătății cu un efort minim și plăcut. Te întrebi cât de multe poate face acest efort limitat pentru tine? Ei bine, mersul pe jos, gratuit și fără program: reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip 2, osteoporoză și unele tipuri de cancer, îmbunătățește activitatea inimii, a plămânilor, reduce colesterolul, crește masa musculară și face oasele mai puternice.

Dacă te plictisești de unul singur, plimbarea împreună cu alții poate transforma acest gen de mișcare într-un exercițiu plăcut. Iar dacă 30 de minute ți se pare multe, plimbările mai scurte, dar dese pot fi și ele benefice. 

Cât este eficient

Pentru a beneficia de ceea ce aduce mersul pe jos ar trebui să te plimbi cel puțin 30 de minute, cât de repede poți. Însă dacă această perioadă de timp pare prea mare pentru condiția ta fizică, atunci ședințe scurte și regulate, de 10-15 minute, de 3 ori pe zi sunt la fel de bune. Dacă vrei să slăbești, atunci ar trebuie să mergi mai mult, crescând treptat la cât de mult îți permite corpul și programul! E bine să faci din mersul pe jos o rutină și vei descoperi o sursă plăcută de sănătate. Specialiștii spun că mersul rapid arde multe calorii pe oră, în jur de 200. Poți crește intensitatea plimbărilor mergând pe dealuri, cu greutăți în mâini sau crescând treptat ritmul.

Și mersul pe jos are reguli

Chiar dacă pare ușor, totuși trebuie să te încălzești înainte. Cum? Mergând ușor câteva minute, apoi crescând viteza. Este important și după încheierea ședinței de mers să faci exerciții simple de întindere, în special pentru gambe și coapse, pentru a preveni rigiditatea musculară și febra musculară. 

Sfaturi pentru o activitate utilă

  • Mergi într-un ritm constant, stai cât de drept poți și balansează-ți brațele pe lângă corp.
  • Pășește rulând talpa de la călcâi spre degete.
  • Asigură-te că ai o încălțăminte confortabilă. Un pantof prea dur poate să-ți provoace dureri de gambe, bătături sau rosături.
  • Ori de câte ori este posibil, mergi pe iarbă, mai degrabă decât pe beton, pentru a diminua impactul.
  • Numărul recomandat de pași pe zi pentru a obține beneficii pentru sănătate este de 10.000 de pași sau mai mult.
mersul pe jos

Mersul pe jos este o activitate fizică plăcută, cu beneficii sănătoase asupra întregului organism și totodată te ajută să-ți relaxezi mintea și să-ți pui în ordine gânduri după o zi lungă la birou. În funcție de cât de repede mergi, poate fi o activitate ca intensitate scăzută sau moderată și ține de mai multi factori: vârstă, greutatea, terenul pe care mergi și rapiditatea cu care o faci. Recomand zilnic 30- 45 de minute de mers moderat, iar acolo unde timpul nu permite, sunt ok și 15-20 de minute zilnic. Pentru a-ți crește motivația, poți folosi un ceas sau o brățară de monitorizare“, spune Cornel Moca, antrenor personal și nutriționist, expert CIPRA.

Mersul pe jos te ajută să slăbești?

Specialistul nostru atenționează că, atunci când vrei să slăbești, cel mai important este să-ți schimbi obiceiurile alimentare. „Să pierzi în greutate presupune să fii pe deficit caloric, asta înseamnă că trebuie să consumi mai puține calorii zilnic decât ai făcut-o până acum și să mănânci mai sănătos. Dacă vei face acest lucru, în funcție de greutatea pe care o ai, poți pierde până la câteva kg pe lună.“

Distribuie acest articol