Cel mai nutritiv aliment: oul

Grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, antioxidanți și multe proteine – această compoziție excepțională transformă oul într-un aliment ideal, extrem de nutritiv. Află de la expertul nostru, dr. Oana Bulzan, câteva motive pentru a-l consuma.
Oul este un aliment care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Dacă vei consuma două ouă la o masă, acestea conțin aproape 80% din necesarul zilnic de vitamina D, 25% din necesarul zilnic de vitamina B2, precum și 40% din cel de seleniu. De asemenea, ouăle conțin cantități importante din vitaminele A, E, B5, B12, precum și fier, iod și fosfor.
76% dintre respondenții studiului CIPRA au răspuns că au la masă lactate și ouă zilnic sau aproape zilnic. Oul e un aliment perfect pentru micul dejun, dar poate fi consumat în orice moment al zilei, fiind cel mai recomandat să-l mănânci fiert.
Ouăle sunt o sursă importantă de proteină de calitate
Un singur ou conține aproape 6 grame de proteine, esențiale pentru sistemul nostru muscular, precum și pentru țesuturi. Astfel, cei nouă aminoacizi esențiali conținuți într-un ou se asimilează ușor și susțin dezvoltarea eficientă a mușchilor.

„Oul este proteină de calitate înaltă, cu o biodisponibilitate mai bună decât cea din carne. Pe lângă proteine, ouăle sunt bogate în nutrienți importanți, inclusiv vitaminele A, D, E, B12, dar și seleniu și colină. Altfel spus, oul este alimentul ideal, ultimul pe care l-aș evita în orice dietă, exceptând desigur situațiile în care persoana este alergică la acest produs“, spune dr. Oana Bulzan, specialist în schimbarea stilului de viață.
Știai că oul conține omega-3?
Acizii grași omega-3 fac parte din familia de grăsimi esențiale, ce joacă un rol important în modul în care funcționează membranele celulare. Aceștia protejează sănătatea inimii, a creierului, precum și a ochilor. Corpul nostru produce o cantitate limitată de omega-3 și de aceea este indicat să iei acești acizi grași din diverse surse de alimente. Ouăle sunt o sursă importantă de acizi grași omega-3, oferind în medie 180 mg, într-o porție de două ouă.
Mai multă vitamina D

Cu toții știm că deficitul de vitamina D este des întâlnit atât în rândul adulților, cât și cel al copiilor. Vitamina D este extrem de importantă atunci când vine vorba de absorbția calciului și dezvoltarea osoasă. În același timp, este un gardian al unei bune imunități și ajută la funcționarea optimă a sistemului nervos.
Iar ouăle sunt o sursă perfectă de vitamina D – două ouă consumate la o masă furnizează organismului peste 80% din doza zilnică recomandată de vitamina D.
Ouăle susțin colesterolul bun
Exista un mit celebru, conform căruia ar fi indicat să nu consume mai mult de câteva ouă pe săptămână. Motivul: creșterea colesterolului. În realitate, ouăle sunt indicate chiar și în dieta persoanelor cu boli cardiovasculare.
„Deși ouăle au fost asociate în trecut cu niveluri crescute de colesterol, cercetările recente sugerează că, pentru majoritatea oamenilor, consumul moderat de ouă (pâna la 3/zi) nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din sânge. De fapt, ouăle pot ajută la creșterea nivelului de HDL (colesterolul «bun»), ceea ce este benefic pentru sănătatea cardiovasculară“, explică Oana Bulzan.
Oul, partener de dietă
Ouăle conțin relativ puține calorii, dar sunt o sursă importantă de proteine, așa că sunt excelente pentru a fi incluse în meniul persoanelor care vor să scape de kilograme în plus. În plus, sunt sățioase, după consumul lor, nu vei simți prea rapid nevoia de a mânca din nou. Consumul de ouă poate contribui și la reglarea variațiilor nivelurilor de glucoză din sânge (ideal și pentru cei cu diabet), iar acest lucru te poate ajuta să menții obiceiurile alimentare bune.
Un ou de mărime medie are aproximativ 70-80 de calorii, ceea ce îl face o opțiune alimentară sățioasă, cu un conținut caloric scăzut. Ce-și pot dori mai mult persoanele care doresc să își controleze greutatea?
Dr. Oana Bulzan, expert CIPRA