Cum recunoști semnele de cyberbullying la copilul tău
Cyberbullying-ul sau hărțuirea online reprezintă un fenomen tot mai frecvent și îngrijorător în rândul copiilor și adolescenților. Mulți nu vorbesc despre experiențele lor de acest fel, din cauza rușinii sau din teama de a nu le fi restricționat accesul la dispozitivele electronice. De aceea, este important să urmărești comportamentul copilului și să observi semnele de cyberbullying.
Bullyingul și cyberbullyingul se află pe primul loc în categoria grijilor principale pe care le au respondenții studiului CIPRA din ipostaza de părinți (42%), urmat fiind de abuzul de droguri (36%). Totodată, dependența copiilor de dispozitive digitale este o preocupare constantă pentru părinți.
Cyberbullying înseamnă orice formă de intimidare, amențințare, șantaj sau transmitere de mesaje obscene online în mediul virtual. Este esențial să recunoști semnele pentru a putea interveni prompt, observând anumite semnale în comportamentul copilului sau adolescentului tău. Iată ce să urmărești!
Factorul emoțional
Dacă copilul tău pare emoțional perturbat în timpul sau după utilizarea Internetului sau telefonului, acesta poate fi un semn de cyberbullying. Observă dacă există schimbări bruște în starea lui de spirit după ce a petrecut timp online.
Tendința de izolare și de a avea secrete
Un copil care devine extrem de secretos sau protector față de viața sa digitală ar putea ascunde semne de hărțuire online. Ascunderea mesajelor sau refuzul de a discuta despre activitățile sale online ar trebui să dea de gândit. În plus, dacă copilul petrece mai mult timp decât de obicei în camera lui sau se ferește de familie și prieteni, acest comportament poate fi legat de experiențele sale online.
Note mici la școală
Scăderea notelor și reacțiile agresive acasă sunt semne că ceva nu este în regulă. Atitudinea și performanța școlară pot fi influențate de stresul provocat de cyberbullying. Desigur, schimbările în starea de spirit, comportament, somn sau apetit sunt problematice din start, cyberbullying-ul fiind doar una dintre cauzele posibile.
Cum pot ajuta părinții?
Dacă suspectezi că copilul tău este victima cyberbullying-ului, există câteva măsuri pe care le poți lua.
- Vorbește-i despre experiențele tale din copilărie, când ai fost hărțuit sau intimidat, pentru a-l ajuta pe copil să se simtă mai puțin singur. Organizează un consiliu de familie și asigură-l că nu este vina lui și că sunteți împreună în această situație.
- În acelasi timp, te poți îndrepta către școală, locul unde copilul petrece mare parte din timp. Informează cadrele didactice cu care ai o relația apropiată despre situație. Multe școli au reguli pentru a răspunde la cyberbullying și pot oferi sprijin în gestionarea problemei.
- Dacă copilul tău este de acord, întâlnirea cu un terapeut poate ajuta la gestionarea sentimentelor cu care se confruntă. Și îl pot învăța să aibă atitudinea potrivită în fața bullyingului.
Supraveghează atent accesul la tehnologie
Tehnologia la care au access copiii reprezintă practic o poartă de acces pentru persoane rău intenționate. E nevoie de limite clare în folosirea dispozitivelor, mai ales la vârste mici. E nevoie și de un control și o monitorizare atentă a rețelelor sociale accesate de copii și adolescenți. Folosește programe și aplicații care pot monitoriza conturile de social media ale copilului și pot alerta părinții asupra conținutului inadecvat. Totodată, discută cu el deschis despre utilizarea internetului. E foarte important să îl înveți să gândească critic și să distingă între glumele făcute între prieteni, nevinovate și comunicarea care îi poate pune în pericol siguranța.
Distribuie acest articol