Vizitator în orașul tău de sărbători

28 decembrie 2023
Imagine articol CIPRA

Mișcare nu înseamnă doar antrenamentele de la sală. Gândește-te câte drumuri ai făcut luna asta și vei realiza că poți adăuga încă multe bile albe la acest capitol. Pune pe listă câteva obiective noi, devino vizitator în orașul tău de sărbători și o persoană mai activă!

În ultimii ani, au luat amploare evenimentele organizate în luna decembrie, iar orașele sunt colorate cu pete de frumos. În unele zone din țară, precum Sibiu, Brașov sau Craiova, târgurile de Crăciun sunt încă deschise și vin la pachet cu decorațiuni feerice de iarnă, cadouri artizanale pe care nu le găsești în marile magazine, bunătăți gătite după rețete tradiționale.

Conform studiului CIPRA, modul de petrecere a timpului liber este considerat important de 77% dintre respondenți, iar cel mai mare grad de mulțumire al românilor (58%) este legat de timpul petrecut cu familia, urmat de de interacțiunea cu prietenii (49%). Potrivit datelor, reiese că 37% dintre români petrec între 3 și 5 ore pe zi cu familia, 16% doar 1-2 ore, iar pentru 3% acest timp nu există deloc. Când vine vorba de activitățile preferate, pe locul 1 sunt plimbările în aer liber (64%), pe locul 2 mersul la cumpărături (51%), iar pe locul 3 vizionarea de filme (48%), urmate de citit (45%), întâlniri cu prietenii (40%) și ieșiri în oraș (22%).

Sună un prieten!

Zilele acestea sunt perfecte pentru a-ți suna un prieten și a merge împreună să colindați orașul. Vremea e de partea voastră, așa că luați-vă o zi liberă și creați o hartă a locurilor unde vreți să ajungeți: muzee, parcuri, librării, magazine, târguri. Pe drum, vă puteți încărca bateriile în cafenele sau ceainării. Multe localuri și-au creat decoruri de Crăciun și își așteaptă vizitatorii cu atmosferă de sărbătoare. La final de zi, poți spune că ai adunat energie cât pentru o luna întreagă – ai făcut un număr impresionant de pași, ai experimentat o zi de iarnă altfel și ai putut să te conectezi cu un bun prieten, cu care poate nu ai mai luat legătura de mult.

Implică-i și pe copii în organizarea traseului

Cei mici poți fi și ei implicați într-o asemenea aventură! Creați împreună un traseu ce cuprinde și mijloacele de transport în comun. E un bun prilej pentru a-i învăța cum se pot descurca atunci când vine vorba de deplasarea pe trasee mai lungi, fără să se bazeze pe mașina familiei. Și încă o idee pentru a-i motiva pe cei mici: îi poți anunța că la final vor exista premii ale traseului. De exemplu, puteți vizita o cofetărie unde se găsesc prăjiturile lor preferate sau merge împreună la un film. 

La pas pe lângă casele frumos împodobite

Mișcarea în luna decembrie poate fi bifată și printr-o altă strategie: vizitarea cartierelor de case frumos împodobite de Crăciun. În zonele centrale ale orașelor sau în zonele rezidențiale cu case, par a fi organizate adevărate concursuri de decorat, cu ocazia sărbătorilor de iarnă: lumini feerice, brazi împodobiți somptuos, statuete și funde imense ce îți dau impresia de Alice în Tara Minunilor. 

Profită de ocazie și fă-ți un traseu prin aceste zone. Vei putea merge pe jos și faci astfel mișcare, te poți opri să admiri în voie decorațiunile, pentru o zi care, cu siguranță, îți va rămâne întipărită în memorie!  

Distribuie acest articol