Cum să mânânci sănătos cu buget redus
Să ai o alimentație echilibrată nu este tocmai ușor în ziua de azi. Scumpirile, dar și alimentele extrem de procesate pot fi mari provocări, de care ne lovim zilnic. Tocmai de aceea, expertul nostru Oana Bulzan ți-a pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să mănânci sănătos cu buget redus.
Alimentele din categoria premium, mai puțin procesate și mult mai sănătoase, precum cele bio, au un preț mai mare. Totuși poți avea o dietă „curată” făcând alegeri înțelepte, consumând cantități mai mici de mâncare de calitate și îmbunătățindu-ți unele obiceiuri.
Cel mai recent raport de cercetare CIPRA realizat alături de Reveal Marketing Research a scos în evidență că doar 56% dintre respondenți sunt mulțumiți de alimentele pe care le consumă, comparativ cu 70% în 2021. Scăderea procentului poate fi influențată de scumpirile care au impactat aspectele ce țin de calitatea vieții, alimentația fiind considerată de 78% dintre respondenți segmentul cel mai afectat.
Mai puțin și mai bun
Cea mai simplă soluție pentru a te încadra în vechiul buget este să reduci porțiile. De foarte multe ori mâncăm porții mai mari decât necesarul energetic al organismului. Așadar, micșorând cantitatea, vom acționa pentru binele nostru. Pune în practică vorba: puțin și bun!
Ingrediente cu buget redus
Oana Bulzan, specialist în schimbarea stilului de viață și expert CIPRA, ne spune care sunt cele mai bune variante de alimente, pe cât de ieftine, pe atât de sănătoase. „Chiar dacă este la modă să mâncăm sushi și tacos, să pregătim farfurii cât mai cochete și să adăugăm ingrediente exotice, să mănâncăm sănătos nu presupune neapărat consumul zilnic de somon și avocado. Cu mici modificări, bucătăria tradițională poate oferi toate instrumentele de care avem nevoie pentru a mânca sănătos și prietenos cu bugetul. Trebuie să luăm în calcul faptul că bunicii și străbunicii noștri nu găteau folosind ingrediente costisitoare, dar nici nu făceau excese. Carnea nu se consuma de mai multe ori pe zi și nici măcar zilnic, mezelurile nu existau deloc, iar mesele erau guvernate de alimentele de sezon, pregătite în casă.”
Variante recomandate
Printre recomandările specialistului nostru, Oana Bulzan, sunt fructele și legumele congelate, care-și păstrează toți nutrienții, leguminoasele boabe, precum fasole, mazăre, năut, linte – acestea reprezintă o proteină în sine și nu este necesar să adăugăm și o sursă de carne lângă ele. „Legumele de sezon – nu trufandale, ci alimente care se găsesc pe toate tarabele – sunt alte alegeri inspirate. La fel ouăle – cea mai bună proteină pentru doar aproximativ 1 leu/bucată sau peștele local, păstrăvul fiind una dintre cele mai sănătoase și puțin costisitoare variante! Cartoful – în ciuda reputației că îngrașă -, este un aliment ieftin, sățios și excelent chiar și în curele de slăbire atunci când este gătit corespunzător (fiert sau copt, nu prăjit)”, ne recomandă Oana.
Trucurile expertului. Ușor de aplicat, pentru buget redus
- Să nu mergem flămânzi la cumpărături.
- Să pregătim un meniu orientativ pentru câteva zile, înainte să facem piața, pentru a nu cumpăra alimente în exces.
- Să învățăm să gătim din „resturile” din frigider – tocănițele, dar și quiche-urile sau brioșele sunt soluții gustoase pentru prepararea cărora putem folosi alimentele uitate prin frigider.
- Să gătim săptămânal supă și să o folosim că bază pentru alte mâncăruri.
- Să congelăm mâncărurile pe care nu le vom consuma prea curând.