Food noise sau când gândurile despre mâncare nu-ți dau pace

Abia te-ai ridicat de la masă și deja visezi cu ochii deschiși la un nou fel de mâncare preferat? Știi că ar trebui să mănânci sănătos, dar vizualizezi de dimineața până seara covrigi calzi și prăjituri delicioase? Termenul de „food noise” se referă la preocuparea constantă pentru mâncare, chiar și atunci când nu ne este foame.
În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre un concept numit „food noise”, sau zgomot alimentar, spune dr. Oana Bulzan, expert CIPRA. „E vorba de acele gânduri constante legate de mâncare – ce aș putea să mănânc, când, cât, dacă mai am ceva prin frigider… Și nu vorbim despre foame reală, ci despre o stare în care mintea noastră e ocupată excesiv cu ideea de mâncare“, explică specialistul.
Aceste gânduri obsesive duc la comportamente alimentare nesănătoase, la îngrășare sau la imposibilitaea de a slăbi, atunci când ne propunem asta.
55% dintre români ar renunța la zahăr și 43% la produse de panificație, ambele categorii de produse fiind considerate nocive pentru sănătate de către respondenții studiului CIPRA. Totodată, 5 din 10 respondenți declară că, cel putin uneori, au probleme cu digestia, se simt nervoși/irascibili (50%), fără energie (49%), sau au dureri de stomac (46%) din cauza alimentației necorespunzătoare.
De ce te gândești mereu la mâncare

Întrebați ce anume consideră că le oferă momente de răsfăț, 44% dintre respondenții studiului CIPRA au menționat consumul de zahăr. Astfel, dulciurile și alte alimente gustoase sunt asociate cu relaxarea și consumate excesiv mai ales în perioade stresante. Sau, pur și simplu, de poftă sau pentru a ne premia.
„Pentru unii oameni, food noise-ul devine atât de intens încât interferează cu viața de zi cu zi și cu relația lor cu mâncarea. Acest fenomen este alimentat de mai mulți factori: alimentele procesate și foarte gustoase, disponibilitatea lor la tot pasul, stresul, lipsa de somn sau mâncatul emoțional. Toate acestea pot amplifica nevoia de a mânca, chiar dacă organismul nu are nevoie reală de energie“, este de părere dr. Oana Bulzan.
Cum să pui food noise-ul pe silent
Expertul spune că, dacă ne confruntăm cu astfel de episoade, e important – și nu atât de dificil precum pare – să învățăm să gestionăm food noise-ul. „Tehnici precum mindful eating, construirea unei relații sănătoase cu alimentația, somnul de calitate și reducerea stresului pot ajuta enorm.
În plus, în contextul noilor tratamente pentru obezitate, cum sunt medicamentele care reglează apetitul, pacienții spun adesea că una dintre cele mai mari schimbări resimțite este tocmai reducerea acestui zgomot alimentar – descris de unii ca o liniște în minte, în care pot face alegeri mai clare și mai puțin impulsive.“ (Oana Bulzan)
Cred că e esențial să vorbim despre acest subiect cu empatie și fără judecată. A avea un creier care îți cere mâncare constant nu e un semn de slăbiciune – e, adesea, o combinație de biologie, context și emoție. Iar cu sprijinul potrivit, lucrurile se pot schimba.
Dr. Oana Bulzan