Lintea, de neratat în post

Bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale, lintea este un superaliment și aliatul perfect pentru sănătate și chiar pentru siluetă, pentru că ajută digestia și are puține calorii. Vezi în continuare de este lintea de neratat, mai ales în timpul postului.
Atunci când excluzi proteinele de origine animală din meniu pentru o perioadă, cum este postul religios, ai nevoie să compensezi cu alimente hrănitoare precum lintea, care să-ți asigure necesarul de nutrienți. Lintea este foarte accesibilă ca preț și poate fi inclusă cu ușurință în multe preparate. Alte opțiuni bune: mazărea, năutul, fasolea, ciupercile, quinoa.
Studiul CIPRA arată că alimentația este aspectul cu impactul cel mai mare asupra calității vieții, fiind menționată pe primul loc de 45% din respondenți și pe locul doi de 29%. Legumele și fructele rămân în continuare pe primele locuri în topul alimentelor consumate de respondenți zilnic sau aproape zilnic, cu 78% din voturi.
Sursă excelentă de fibre și proteine vegetale
O cană de linte gătită oferă până la 16 grame de proteine, 36 de grame de carbohidrați și aproximativ 14 grame de fibre, ceea ce o face excelentă pentru digestie. Fără să acumulezi mai mult de 200 de calorii. Fibrele scad colesterolul rău și reglează glicemia, fiind perfecte dacă vrei să eviți fluctuațiile bruște de energie. Potasiul și magneziul din linte contribuie la scăderea tensiunii arteriale, iar lintea este și o sursă importantă de fier, mai ales pentru cei care nu consumă carne. Dacă o combini cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi lămâile sau ardeii, crești absorbția acestui mineral esențial.
Rețete delicioase cu linte
Probabil cea mai cunoscută și consumată rețetă cu linte este supa cremă, absolut delicioasă și perfectă în post. Dacă îți dorești ceva mai exotic, încearcă un curry de linte cu lapte de cocos și legume. Iar pentru zilele aglomerate, o salată simplă cu linte verde, roșii cherry, ceapă roșie și un sos de lămâie și ulei de măsline este gata imediat, hrănitoare și gustoasă.
Știai că lintea poate fi folosită și la prepararea pâinii? Un aliment aflat în topul preferințelor românilor, alături de fructe și legume, pâinea poate fi cu adevărat specială dacă prepari această rețetă simplă și savuroasă (nu în post) – pâine cu linte și brânză cottage. Ai nevoie de linte roșie, brânză cottage, praf de copt și apă. Clătești lintea, o lași la înmuiat peste noapte și dimineața o mixezi cu celelalte ingrediente. Poți adăuga ierburi, semințe sau chiar condimente pentru un plus de savoare. Pune toată compoziția într-o tavă de chec și apoi la cuptor. Vei obține o pâine pufoasă, hrănitoare, perfectă pentru sendvișuri și nu numai.
Lintea, de neratat. La ce să fii atent când o consumi
Cu toate beneficiile sale, lintea poate veni și cu provocări. Chiar dacă lintea îmbunătățește și sănătatea intestinală – fibrele sale acționează ca un prebiotic, hrănind bacteriile bune din intestin – consumul ridicat de fibre poate cauza balonare sau disconfort digestiv. Dacă începi să mănânci mai multă linte, nu consuma o cantitate prea mare din prima zi și asigură-te că bei suficientă apă, pentru a ajuta digestia.
Distribuie acest articol