Condimentează-ți (altfel) mesele!

1 februarie 2024
Imagine articol CIPRA

Atunci când facem aceleași alegeri, fie că este vorba de magazinele de unde cumpărăm hainele sau alimentele, fie că e vorba de felurile de mâncare pe care le gătim, poate interveni monotonia. Condimentează-ți mesele altfel și ieși din rutină! 

Dacă vrei să aduci un pic de scânteie creativă în bucătărie, bazează-te cu încredere pe condimente. Testează rețete noi, cu ingrediente pe care nu le-ai mai încercat. Iar la acest capitol, condimentele pot fi vedetele meselor ingenioase, ce-ți aduc gusturi inedite și un strop de bucurie în plus.

Studiu CIPRA arată că alimentația este aspectul cu impactul cel mai mare asupra calității vieții, fiind menționată pe primul loc de 45% din respondenți și pe locul doi de 29%. Nevoia de a consuma alimente gustoase a fost menționată ca fiind importantă de 74% dintre cei chestionați în cadrul aceluiași studiu.

Poți trece dincolo de sare, piper, busuioc sau cimbru, condimente atât de des folosite în bucătăria românească, pentru a descoperi noi arome fascinante.

Turmericul aduce culoare și gust preparatelor

Ce ai spune de un curry? Turmericul este condiment de bază pentru acest preparat, oferindu-i o culoare galben – portocaliu, ce te duce cu gândul la bucătăria Asiei. Tulpina subterană a turmericului este fiartă, apoi uscată și măcinată mărunt și se obține o pulbere foarte aromată și bogată în curcumină. De altfel, curcumina este și un puternic antiinflamator. Turmericul adăugat în felurile ce au la bază legume le va oferi un gust deosebit și vei ieși astfel din gustul atât de obișnuit al banalelor tocănițe.

Surpriza piperului roz

Piperul roz – chiar dacă i se spune tot piper, vei fi surprins de aroma sa, departe de a fi picantă. Prospețimea îl face un partener perfect atât pentru preparatele dulci, cât și pentru cele sărate. În plus, aroma piperului roz este compatibilă cu preparate ce conțin fructe gătite sau proaspete. De exemplu, pentru a-ți surprinde prietenii într-o seară de weekend, poți tăia rondele un ananas pe care să îl pui pe grill câteva minute. Lasă-l apoi să se răcească, adaugă câteva cupe de înghețată, presară piper roz proaspăt măcinat și vei obține un preparat care cu siguranță te va scoate din zona gastronomică obișnuită. 

Salvia cea fină

Frunzele acoperite cu puf ale salviei pot aduce un gust unic preparatelor din carne sau brânzeturilor. Ai grijă să folosești o cantitate mică atunci când gătești, gustul ei este foarte pregnant. Pentru un aperitiv deosebit, poți prepara ușor și rapid unt aromatic – salvie proaspătă sau uscată, câteva cristale de sare și vei obține o pastă extrem de aromată ce o poți întinde pe crochete de pâine. Tot salvia poate oferi un gust deosebit preparatelor din vită la grătar. Adaugă-o la începutul procesului de gătit.  

Prețiosul șofran

Șofranul poate aduce și el un plus bucătăriei tale. Este unul dintre condimentele scumpe, iar acest lucru se datorează condițiilor în care este recoltat. Procedura este manuală, fiind adunate flori de șofran, iar pentru un gram de condiment e nevoie să fie adunate aproape 150 de flori. Gustul său dulce, floral oferă o aromă deosebită preparatelor precum paella sau risotto. În plus, pentru a aduce originalitate în bucătăria ta, prepară o salată din portocale, în care adaugă câteva frunze de mentă și puțin șofran. O poți servi alături de brânzeturi, câteva nuci și miere. 

Sfatul expertului

condimente

Condimentele aduc mai mult decât doar gust alimentelor, oferind și beneficii semnificative pentru sănătate, spune expertul CIPRA, dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

1. Au proprietăți antioxidante. Multe condimente conțin antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor.

2. Sunt antiinflamatoare. Condimente cum ar fi turmericul și ghimbirul contribuie la reducerea inflamațiilor din organism.

3. Îmbunătățesc digestia. Condimentele precum ghimbirul, cuișoarele și menta pot ajuta la stimularea secreției de enzime digestive, îmbunătățind procesul de digestie.

4. Ajută la controlul glicemiei. Unele condimente, inclusiv scorțișoara, pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale.

5. Promovarea sănătății inimii. Condimentele precum usturoiul și oregano pot contribui la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea sănătății cardiovasculare.

6. Stimularea metabolismului. Condimentele iuți, cum ar fi ardeiul iute, pot stimula metabolismul, ajutând la arderea caloriilor.

Unele persoane pot avea reacții adverse la condimente picante sau iritante pentru stomac. Este recomandat să fii atent la reacțiile corpului tău și să consulți un profesionist medical în cazul în care ai preocupări specifice.

Dr. Oana Pop

Adăugarea condimentelor în alimentația zilnică nu doar îmbunătățește gustul mâncării, ci și aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Caută magazine specializate în vânzarea condimentelor și plimbă-te printre nenumăratele arome de pe rafturi. Vei descoperi condimente cu povești frumoase, precum și cu arome care aduc noutate meselor tale. Fii creativ în bucătărie și joacă-te cu ingredientele!

Distribuie acest articol