Un colț de rai pentru zilele mohorâte
Cu siguranță ai observat că, dacă afară este înnorat, starea ta de spirit se schimbă, devii mai apatic și fără chef. Indiferent că anotimpul este de vină sau vreo întâmplare mai puțin plăcută pe plan personal sau profesional, este important să-ți regăsești repede optimismul în zilele mohorâte.
Vremea urâtă are un efect negativ asupra emoțiilor noastre. Studiile au arătat că, în zonele unde plouă des, oamenii sunt mai triști și predispuși depresiei. Până și postările de pe rețelele sociale sunt mai pesimiste, evocă emoții negative sau agresive, în zilele întunecate. Nu e o coincidență, ci o legătură strânsă între lumina strălucitoare a soarelui și starea noastră de bine.
Starea de spirit are un nivel de importanță ridicat pentru 90% dintre respondenții studiului CIPRA, în special femei. Așadar, cum putem să ne redăm cheful de viață atunci când nu suntem în cea mai bună stare? Avem câteva soluții simple și la îndemână.
- Lumina puternică stimulează serotonina, prin urmare dacă afară e înnorat, aprinde toate becurile din cameră și ascultă muzică ritmată. Rezistă tentației de a stinge lumina și a te băga sub plapumă, chiar dacă timpul îți permite acest lux. Starea ta de spirit e mai importantă!
- Alege activități plăcute, care te fac să te simți bine într-un timp foarte scurt. Joacă-te cu copilul, cu animalul de companie sau fă-ți timp pentru un ritual de înfrumusețare. Uită-te la o comedie sau la un film romantic, colorează sau citește o carte cu un subiect pasionant.
- Fă sport! Și mișcarea crește secreția de endorfine și are un efect pozitiv asupra stării de bine. Poți face exerciții ghidate de pe internet sau poți dansa pe ritmuri antrenante, efectul va fi același.
- Întâlnește-te cu prietenii. În doi, trei sau în grup energia se amplifică, iar discuțiile amuzante au un efect pozitiv asupra emoțiilor. Important este ca în aceste zile mohorâte să comunici și să nu te izolezi.
Construiește-ți un colț de rai la tine acasă pentru zilele mohorâte
Așa ne sfătuiește Anca Amariei, facilitator wellbeing și specialist CIPRA, fondator al centrului Eka. Aerisirea camerei în care stăm și reglarea temperaturii (o căldură moderată, care să nu ne moleșească), dar și aromaterapia ne dinamizează și ne ajută și să îmbunătățim starea de spirit. Iată ce ne mai recomandă expertul CIPRA:
• Lumina naturală (dacă mai există) poate fi amplificată de una sau mai multe surse de lumină artificială, care să nu agreseze ochii.
• Aerisirea spațiului și menținerea unei temperaturi de aproximativ 21 de grade.
• Dacă nu există alergii, se pot folosi uleiuri esențiale soft (lavandă) sau fresh (mentă, eucalipt, ienupăr, portocale) într-un difuzor de aromaterapie sau lumânări parfumate (atenție la foc și la faptul ca acestea consumă oxigenul din cameră!)
• Apă/ceaiuri și snack-uri disponibile (preferabil fructe, nuci, migdale), pentru a preveni consumul de ronțăieli nesănătoase între mese.
o Apa poate să fie în combinație cu ghimbir, lămâie, mentă, la temperatura camerei. Ceaiul poate să fie ușor energizant (verde, ghimbir, mentă). Atenție la ceaiurile care conțin cofeină, mai ales dacă sunteți deja consumatori fideli de cafea.
• O plantă aflată în apropierea noastră ne dă întotdeauna o stare de bine și de vitalitate: fie că sunt flori de sezon sau altfel de plante în vază/la ghiveci, bambus etc.
• O muzică plăcută în surdină, care să alimenteze undele alfa, când suntem într-o stare de relaxare psihică și mentală, râmânand totodată conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Distribuie acest articol