7 din 10 români returnează ambalajele cu garanție
Conform unui nou studiu realizat de Reveal Marketing Research, românii sunt din ce în ce mai receptivi atunci când vine vorba de reciclarea ambalajelor incluse în Sistemul de Garanție – Returnare (SGR), cunoscut și sub denumirea de Returo, care a intrat în vigoare la finalul anului trecut.
Începând din luna noiembrie 2023, în momentul achiziției de băuturi cu ambalaje din plastic, sticlă sau metal cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, ce pot conține apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase, este percepută o taxă de 0.50 de bani în plus, față de costul de raft al produsului. Bani pe care îi poți recupera atunci când le returnezi la punctele special amenajate.
Colectarea separată a deșeurilor este susținută de 60% dintre participanții la studiul CIPRA și este percepută ca având un impact semnificativ asupra calității vieții, iar sustenabilitatea este considerată de către 67% dintre respondenți ca având un impact benefic asupra calității vieții. Totodată, studiul realizat în luna iunie 2024 de Reveal Marketing Research arată că 7 din 10 români returnează toate ambalajele cu garanție.
39% dintre români sunt motivați să returneze ambalajele cu însemnul SGR pentru a evita să piardă banii plătiți pentru garanție, conform studiului Reveal Marketing Research. Însă efectul adoptării acestui obicei sustenabil este unul semnificativ nu doar pentru buget, ci și pentru mediu. Chiar dacă numărul de puncte de returnare existente la noi în țară este deocamdată mic, e bine de știut că ambalajele pot fi returnate la orice punct special amenajat în magazine, nu neapărat în locul de unde ai cumpărat ambalajele.
Respectă regulile de reciclare!
Pentru a-ți putea recupera banii pe ambalaje, ai grijă să respecți anumite reguli: acestea trebuie golite complet, să aibă eticheta intactă, să nu fie îndoite. De exemplu, e foarte important ca dozele din aluminiu să nu fie strivite atunci când le returnezi. În caz contrar, aparatele de reciclare nu le vor recunoaște.
Cum aduni acasă ambalajele cu garanție?
Stabilește un loc în casă unde să depozitezi ambalajele, pe măsură ce consumi conținutul lor. Poate fi un loc din bucătărie sau balcon – o lădiță sau pur și simplu un sac de gunoi în care să le aduni. Ai grijă să respecți regulile de reciclare – golește interiorul lor și asigură-te că nu sunt îndoite sau au eticheta ruptă. Ambalajele care nu au însemnul campaniei va trebui să le duci la alte centre de reciclare, nu sunt acceptate de aparatele montate în magazine. Însă, pentru acestea nu plătești taxa de 0.50 de bani în momentul achiziției.
Idei simple pentru a recicla acasă sau la birou
Puțin cu puțin se face mult – poți aplica zicala aceasta cu succes atunci când vine vorba despre sustenabilitate. Micile obiceiuri pe care le putem adopta acasă sau la birou contează. Iată câteva idei simple:
- În loc să cumperi paie din plastic, poți cumpăra unele metalice, ce vin la pachet cu mici perii speciale ce te ajută să le speli. Vei avea astfel paie de băut pentru o bună perioadă de timp.
- Adună într-un loc din casă hârtia pe care nu o mai folosești: pliantele pe care le primești la poștă, eventuale facturi pe care le primești în varianta scrisoare și care nu îți mai sunt de folos, reviste și ziare vechi. Când s-au adunat suficient de multe, le poți duce la un centru de reciclare.
- Ești fan al cafelei de specialitate? Cumpără un termos vesel pe care să îl umpli acasă cu cafea, înainte de a porni spre birou.
- Instalează acasă un sistem de filtrare al apei pe care fie îl montezi direct la robinetul din bucătărie, fie optezi pentru un aparat extern. Vei scăpa astfel de căratul recipientelor de plastic pe scări. În plus, e și o modalitate excelentă de a economisi bani. Pe piață există și varianta cănilor filtrante. În cazul lor, e nevoie de un anumit timp de așteptare până apa poate fi băută.