Alimente nesănătoase la care nu te aștepți

25 iulie 2024
Imagine articol CIPRA

Chiar dacă ești atent la ceea ce pui în coșul de cumpărături și cauți să mănânci echilibrat , este posibil să treci cu vederea detalii care te pot determina să cumperi alimente nesănătoase, pe care le consideri bune pentru tine.

Dacă despre prăjituri, napolitane, bomboane, burgeri sau merdenele știi că sunt pe lista neagră în orice dietă și le poți consuma doar ocazional, în cantități mici, de poftă, de la alte alimente ai așteptarea să fie alegeri sănătoase. Dar nu este întotdeauna așa.

Conform studiului CIPRA, alimentația este unul dintre cele mai importante aspecte pentru calitatea vieții, situându-se pe locul al treilea în topul mențiunilor românilor, după somn/odihna și echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Alimentația este un aspect mai puțin menționat de către respondenți anul acesta, comparativ cu anul precedent (67%), dar totuși important în special pentru cei cu vârste între 55 si 65 de ani. Totodată, 62% dintre respondenți sunt mulțumiți de alimentele pe care le consumă.

Verifică eticheta!

Dacă vei citi cu atenție eticheta unor alimente pe care le consideri sănătoase, poți observa că acestea conțin deseori zahăr adăugat, conservanți, sare, arome sau îndulcitori artificiali. În continuare, expertul nostru, dr. Oana Bulzan, menționează câteva dintre produsele care pot face parte din această categorie.

alimente nesanatoase

Iaurturi light

Unele iaurturi care sunt etichetate ca fiind „light” sau „fără grăsimi” pot conține îndulcitori artificiali sau arome artificiale pentru a compensa lipsa de grăsimi sau pentru a îmbunătăți gustul.

Batoane de cereale și musli

Multe batoane de cereale sau musli, chiar cele care sunt promovate ca fiind bogate în fibre și sănătoase, pot conține zahăr adăugat în cantități mari, uleiuri hidrogenate și conservanți pentru a prelungi durata de raft.

Sucuri „naturale”/de fructe îmbuteliate

Sucurile de fructe ambalate sunt adesea procesate și pot conține zahăr adăugat, arome artificiale și conservanți. Chiar și cele etichetate ca fiind „100% naturale” pot fi concentrate de suc de fructe diluate cu apă și îndulcite cu zahăr.

Pâine integrală ambalată

Unele tipuri de pâine integrală ambalată pot conține aditivi pentru a îmbunătăți textura, gustul sau durata de raft. De asemenea, pot conține cantități semnificative de zahăr sau uleiuri adăugate.

Sendvișurile gata preparate sunt bune?

Există pe piață sendvișuri promovate ca fiind sănătoase – cu felii din pâine integrală, șuncă, brânză și alte ingrediente. Însă, dacă te uiți atent la șunca folosită, ai putea să descoperi că este foarte procesată, cu un conținut mare de sare și sodiu. Dacă nu ai o alternativă la îndemână, poți opta să mănânci jumătate dintr-un astfel de sendviș și să compensezi cu câteva legume tăiate lângă: roșii, castraveți, ardei. Cea mai sănătoasă modalitate de a prepara un sendviș este de a-l pregăti acasă, folosind de exemplu carnea rămasă de la cină sau prânz, în loc de mezeluri cumpărate din comerț. 

Distribuie acest articol