Când e cazul să ne schimbăm obiceiurile și cum putem reuși?

8 iunie 2023
Imagine articol CIPRA

Când viața noastră este afectată negativ într-un plan sau mai multe, e timpul să ne schimbăm obiceiurile care au contribuit la acest rezultat.

Obiceiuri mai puțin bune avem sau am avut cu toții. Poate că petreci prea mult timp pe telefon de-a lungul zilei sau poate că obișnuiești să consumi alcool mai mult decât ar trebui, să mănânci dulciuri în exces, să lucrezi peste program ori să te culci mereu după miezul nopții. Toate aceste lucruri afectează calitatea vieții. De altfel, conform celui mai recent studiu CIPRA, alimentația, somnul și echilibrul între viața personală și cea profesională sunt top 3 aspecte cu impact asupra calității vieții. Așadar, o rutină sănătoasă cu privire la aceste aspecte este importantă.

Să schimbi un obicei, cu siguranță, nu este un lucru ușor. Unii cred că obiceiurile nu pot fi eliminate, ci transformate. Alții, dimpotrivă, susțin că o voință puternică poate opri orice apucătură nesănătoasă. Adevărul este că atunci când avem o motivație puternică, putem face cu adevărat schimbări surprinzătoare și foarte profunde.

Renunță la pilotul automat!

În mod ironic, studiile arată că a spune „nu voi mai face asta niciodată” echivalează cu tendința contrară, de a face din nou acel lucru. La o privire atentă, vedem că majoritatea acțiunilor noastre zilnice sunt obiceiuri și automatisme – asta ne ajută să rezolvăm rapid o parte din sarcinile cotidiene. Așadar, primul pas este conștientizarea. Apoi, indiferent dacă alegi să faci schimbarea brusc sau în etape, trebuie să te observi acționând și să treci de la pilotul automat la comanda „manuală”! Autocontrolul te poate ajuta să reduci frecvența obiceiului și încet, încet, poate fi eliminat.

Declanșatorii, sub lupă

În spatele unui comportament stă mereu o nevoie, un „buton” care-l declanșează. Tocmai de aceea, pentru a scăpa de un obicei, trebuie să te concentrezi pe ceea ce îl declanșează. Doar astfel vei reuși să-l înlocuiești cu ceva benefic. Atunci când apare „ispita”, acționează diferit! 

De exemplu, seara, când ajungi acasă de la serviciu, bea o limonadă rece în loc de un pahar cu vin. Iar când te uiți la film, ronțăie fructe, în loc de chipsuri.

Mici acțiuni de ajutor

Un procent foarte mic de oameni reușesc să pună capăt unui obicei rău doar prin simpla voință. Cei mai mulți are nevoie de o întreagă strategie pentru a-i scădea forța, în primă fază, și ulterior pentru a-l înlocui cu ceva bun. Pentru toți aceștia, puterea autocontrolului nu este suficientă când vine vorba de eliminarea unui comportament. În schimb, te poți ține la distanță de ispite, eliminându-le din jurul tău sau evitând contactul cu ele. Este o strategie care funcționează! Să ceri ajutorul, susținerea celor apropiați este de asemenea de ajutor. Cei din jur se vor transforma în cei mai mari susținători și critici în același timp. Este atât de simplu să observi comportamentele rele din exterior și să le „amendezi”, încât această tactică va fi un real folos. 

Cât durează să schimbăm obiceiurile?

Pentru a reuși o astfel de schimbare este nevoie să implementezi un nou obicei în locul celui la care vrei să renunți, și să-l practici zilnic, timp de cel puțin 21 de zile. Unii sunt de părere că acest proces poate dura chiar și două luni.

De exemplu, citește o carte seara, în loc să te uiți la televizor, pentru a adormi mai ușor. Programează-te la sală ori dă-ți întâlnire cu prietenii după serviciu, pentru te asigura că nu vei sta prea mult peste program la birou, în detrimentul confortului personal.

Distribuie acest articol