Cât de sănătos este uleiul de cocos

21 februarie 2024
Imagine articol CIPRA

Uleiul de cocos este un ingredient din ce în ce mai utilizat în bucătărie, atât pentru salate, cât și pentru rețete care necesită preparare termică. Este considerat atrăgător pentru că poate fi folosit pentru gătit și, totodată, în rutina de frumusețe, în loc de cremă de corp, demachiant sau mască pentru păr. Însă trebuie să știi că unele dintre efectele mult lăudate ale consumului acestui ulei nu au o bază științifică.

Se spune despre uleiul de cocos că poate regla producția de insulină și valorile colesterolului și că ar îmbunătăți nivelul de energie. Multe persoane gătesc exclusiv cu ulei de cocos sau chiar îl consumă ca atare, pe stomacul gol, dimineața, pentru a beneficia din plin de efectele lui. Însă medicii și nutriționiștii ne avertizează că uleiul de cocos conține peste 90% grăsimi saturate, deci ar trebui consumat rar și în cantități moderate, așa cum procedăm și cu untul, de exemplu. Iar efectele protectoare asupra sistemului cardiovascular nu au fost demonstrate.

Conform studiului CIPRA, doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%) consideră că alimentația lor este una de calitate medie. Totodată, aproape jumătate (48%) dintre respondenți sunt mulțumiți de greutatea lor corporală (43% în cazul femeilor). Pentru îmbunătățirea alimentației, sursele de informare valide sunt de mare ajutor, așadar am întrebat experții pentru tine.

În salate, folosește ulei de măsline!

Expertul nostru, Oana Bulzan, medic și specialist în schimbarea stilului de viață, este de părere că uleiul cel mai bun pentru salate rămâne cel de măsline. Atunci când gătim, însă, uleiul de cocos poate fi utilizat în locul celui de floarea soarelui, pentru că raportul riscuri/beneficii înclină balanța în favoarea acestuia.

uleiul de cocos

Uleiul de cocos are o stabilitate relativ mare la temperaturi înalte, ceea ce îl face potrivit pentru gătit la temperaturi ridicate. Așadar, între uleiurile stabile la temperaturi înalte, uleiul de cocos poate fi o opțiune mai bună decât alte tipuri de grăsimi despre care știm cu siguranță că au impact negativ asupra sănătății cardiovasculare. 

Însă impactul grăsimilor din dietă asupra sănătății cardiace este complex și poate depinde și de alte factori alimentari și de stil de viață. În concluzie, până când știință va dovedi clar beneficiile sale pentru sănătate, se recomandă moderație în consumul acestui produs, iar uleiul extravirgin de măsline, folosit nepreparat termic, rămâne cea mai bună opțiune pe care o avem la dispoziție, spune specialistul.

Ce ulei de cocos să alegi

Un lucru important atunci când alegi uleiul de cocos ca parte a dietei este să fii atent ca acesta să fie extravirgin. Cel procesat trece prin mai multe procedee, iar acest lucru înseamnă că își pierde mare parte din calitățile nutritive.

Răsfăț acasă – tratamente hidratante

Dacă în dietă nu ar trebui să-l incluzi prea des, folosit extern uleiul de cocos are beneficii dovedite. Protejează pielea împotriva factorilor externi și o hidratează. De exemplu, dacă ai pielea mâinilor uscată din cauza utilizării în exces a produselor dezinfectante sau a săpunurilor, o poți masa înainte de culcare cu 6-8 picături de ulei de cocos pe care să le lași sa acționeze pe timp de noapte. Este des folosit și pentru tratamente faciale.

Păr mai puternic

Și podoaba capilară are de câștigat dacă este tratată cu ulei de cocos. Acesta pătrunde adânc în firul de păr și îl întărește, prevenind căderea acestuia. Poți prepara acasă rețete simple de măști pe care să le aplici pe păr înainte de a-l spăla, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. 

Sănătate orală mai bună

O altă utilizare mai puțin cunoscută a uleiului de cocos este cea referitoare la igiena danturii. Există și o porcedură anume, denumită “oil pulling” – practic uleiul de cocos este plimbat în interiorul cavității bucale, asemănător apei de gură. La final, ai grijă să nu înghiți uleiul și să clătești gura.

Acidul lauric din componenta uleiului de cocos are un efect antibacterian, iar prin intermediul procedurii, aduni și elimini din cavitatea bucală bacterii care pot provoca afecțiuni gingivale. 

Îndepărtează petele

Uleiul de cocos poate avea întrebuințări și atunci când vine vorba de curățenia locuinței. Amestecă-l în cantități egale cu bicarbonat de sodiu și aplică pe petele de pe covor sau tapițerii. După câteva minute, șterge cu o lavetă umedă și vei vedea că murdăria se curăță mult mai ușor. 

Distribuie acest articol