Ceaiuri pentru stare de bine după sărbători
Când afară e frig, ești zgribulit și te grăbești să ajungi într-un loc cald, o cană aburindă cu ceai devine cel mai bun prieten. Ceaiul nu doar te încălzește, ci îți oferă și un moment de respiro, un strop de savoare și hidratare optimă. Despre ceaiuri și efectele lor benefice, mai ales după o perioadă de excese, cum a fost cea de sărbători, afli mai multe de la specialistul nostru.
Începutul anului ne prinde aproape de fiecare dată mai greoi, obosiți și lipsiți de tonus, după perioada sărbătorilor și petrecerilor de Crăciun și Revelion. Dr. Ruxandra Constantina, expert CIPRA, spune că acum „este nevoie de o perioadă în care să revenim în formă, să eliminăm apa acumulată în exces în organism, să scăpam de kilogramele în plus, să ne îmbunătățim digestia, să accelerăm metabolismul. Ca să reușim aceste lucruri, în primul rând este necesar să ne modificăm alimentația, să renunțăm la prăjeli, sarmale, tocături, dulciuri, la sucuri, produse de patiserie și alimente de tip fast-food. Apoi, este foarte importantă hidratarea, iar pe lângă apă sau limonadă, sunt recomandate ceaiurile.“
Fiecare ceai are personalitatea lui
Ceaiul verde te ajută să începi ziua cu forțe noi, iar ceaiul negru, un pic mai serios, este alături de tine în diminețile mai grele, mai ales dacă îl savurezi cu un strop de lapte sau lămâie. Ceaiul alb vine cu o eleganță aparte, cu arome subtile, iar ceaiurile din plante aduc o explozie de prospețime și beneficii pentru sănătate, de la mușețelul calmant la menta revigorantă. Ceaiurile fructate, pline de vitamine și culori, îți pot însenina chiar și cele mai întunecate zile.
Ceaiuri de ajutor după sărbători
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist apifitoterapie, ne-a oferit o listă cu ceaiuri potrivite în funcție de problemele cu care ne confruntăm după sărbători:
· Ceaiuri care ne detoxifică și ard grăsimile: ceai verde, negru/pu-erh, oolong, rooibos, ceai de soc, ginseng, turmeric și ghimbir, care ajută la pierderea kilogramelor în plus, arderea grăsimilor și îmbunătățesc metabolismul.
· În cazul apei acumulate în exces în țesuturi, sunt potrivite ceaiurile cu efect detoxifiant și diuretic: soc, mătase de porumb, urzică, merișor, păpădie, sulfină.
· Pentru îmbunătățirea digestiei și reglarea tranzitului intestinal, consumăm ceai de senna, aloe, soc; îmbunătățim digestia cu pre/probiotice, condimente aromatice (ca atare sau sub formă de ceai): chimen, anason, coriandru, mentă, rozmarin, turmeric, ghimbir.
· Unii dintre noi se pot simți lipsiți de putere, astenici, ne ajută ceaiul de rozmarin, ceaiurile asiatice (verde, negru, alb), ceaiul de lavandă și sunătoare, ceiaul de ginseng, care ne refac tonusul energetic și bună-dispoziție, plus produsele stupului.
Ceaiul, mai mult decât o simplă băutură caldă
Ceaiul îți încălzește sufletul și trupul atunci când temperaturile scad, te hidratează și poate avea un efect relaxant, atunci când zilele devin prea aglomerate. Pentru a transforma consumul de ceai într-o experiență aparte, încearcă să-i rezervi momente speciale în fiecare zi. Dimineața poate începe cu un ceai care îți dă energie. La prânz, o pauză de ceai poate deveni un moment de reconectare cu tine, iar seara, un ceai de mușețel sau lavandă te ajută să te relaxezi, să lași grijile deoparte și să te pregătești pentru un somn liniștit. Poți chiar să ai un colț al tău acasă, în care să depozitezi mai multe cutii de ceai, câteva ceșcuțe frumos colorate și chiar un ceainic. În felul acesta, ceaiul chiar devine un ritual și îți ajută mintea să se relaxeze după o zi agitată.
Întrebați ce anume consideră că le oferă momente de răsfăț, 44% dintre respondenții studiului CIPRA au menționat consumul de zahăr (în special femeile, cu 50%, versus 38% bărbați). Din acest clasament fac parte și consumul de: produse de tip junk food (26%), tutun (21%) și alcool, cu o medie de 18%.
Distribuie acest articol