7 lucruri care te ajută să-ți îmbunătățești relația de cuplu

13 septembrie 2023
Imagine articol CIPRA

Menținerea pasiunii necesită efort, însă nu este chiar o misiune dificilă să-ți îmbunătățești relația de cuplu, dacă îți dorești acest lucru!

Stresul de zi cu zi ne împiedică să acordăm suficient timp și înțelegere partenerului. Dar o relație nu poate dăinui fără efort. Ea trebuie întreținută prin mici gesturi care să demonstreze implicare și prin acordarea de timp suficient activităților comune, chiar dacă și spațiul personal este important.

Conform studiului CIPRA, doar 50% dintre respondenți sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața lor personală și cea profesională, iar pentru 25% dintre respondenți relația cu partenerul de viață este un motiv important de stres. Însă există câteva metode care funcționează pentru a îmbunătăți acest aspect.

Acordați-vă spațiu

Într-o relație de cuplu echilibrată avem nevoie de apropiere, dar în același timp de separare. Așadar, o modalitate de a-ți îmbunătăți relația este să petreceți și timp… separat. Cu toții avem nevoie de spațiu și timp în afara relației, pentru a ne debloca emoțional și a ne dezvolta personal. Atunci când noi creștem, relația înflorește! Fie că mergi la cursuri singur, că petreci timp cu prietenii sau că îți permiți să mergi singur o zi la cumpărături, timpul petrecut separat va anima dinamica relației.

Menține-ți punctul de vedere într-un mod asertiv

Nimeni nu ar vrea să se certe cu persoana iubită, însă dezacordurile sunt sănătoase. E important să-ți spui punctul de vedere corect și constructiv. Este normal ca partenerul tău să știe ce gândești cu adevărat și nici să nu acumulezi frustrări în timp. Nu trebuie să-ți contrazici partenerul, ci doar să-ți susții punctul de vedere, fără să-i arăți dispreț pentru părerea lui! Poți sublinia că aveți abordări diferite, dar în fond amândoi vă doriți același lucru. 

Doctor Teodora Tudorache-Ivanov, psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, clinica The Mind spune că în relația de cuplu, partenerii pot evita apariția conflictelor și a resentimentelor dacă învață să-și exprime emoțiile într-un mod eficient, cât mai atent de sentimentele celuilalt și, totodată, cât mai fidel față de cele proprii. Echilibrul este fin, iar pentru a se putea obține o comunicare constructive este nevoie de exercițiu.

Mergeți la culcare la aceeași oră

Studiile au demonstrat că cei cu un program diferit de somn au mai multe conflicte în cuplu și mai puține momente de intimitate decât cei care se culcă la aceeași oră.

Fiți sinceri

Una dintre rănile des întâlnite este teama de abandon, teamă care ne împiedică să spunem tot despre noi, dar acest lucru reflectă o lipsă de încredere în noi înșine. Dacă nu-i spui partenerului slăbiciunile tale, atunci cui? Să nu-ți fie teamă că te va vedea slab, vulnerabil, pentru că aceste lucruri ajută la crearea unei intimități mai profunde. 

Fiți spontani

Ritualurile și „tradițiile” create de fiecare cuplu întăresc relația, însă uneori este nevoie de spontaneitate pentru a nu interveni plictiseala. Încearcă să omori rutina din cuplu cu situații inedite și lucruri hotărâte ad-hoc. Ai să vezi că peste ani, acestea vor fi niște amintiri extrem de plăcute! Să ne concentrăm pe noutate, varietate și surpriză ajută cuplu să mențină o relație mereu caldă, poate chiar fierbinte!

Fă-i surprize fără niciun motiv

Mici, dar destul de dese. Aceste gesturi mărunte îi vor demonstra partenerului că încă e în topul preocupărilor tale. 

Apreciază-i calitățile

Cu toții avem puncte forte și puncte slabe. Evidențiază-le pe cele bune și vei vedea că în timp ponderea lor în relație va crește. Apreciază trăsăturile frumoase pe care le are partenerul tău și te va percepe ca pe cel mai bun prieten, ceea ce face relația și mai puternică.

Distribuie acest articol