De ce e necesară dezvoltarea personală

25 mai 2023
Imagine articol CIPRA

Mulți cred că este doar un moft sau ceva la modă, însă dezvoltarea personală poate fi extrem de importantă, pentru că te ajută să devii cea mai bună versiune a ta. Prin intermediul ei îți vei îmbunătăți abilitățile, pentru a-ți realiza aspirațiile și a face față mai bine diverselor situații cu care te confrunți.

Activitățile și experiențele care te ajută să te dezvolți sunt cheia pentru a fi mai bun, pentru tine și pentru cei din jurul tău. Cu un plan de dezvoltare personală poți să capeți încredere în tine, să ai o stimă de sine ridicată și să-ți îmbunătățești calitatea vieții.

Din studiul CIPRA realizat în martie 2023 reiese că 44% dintre respondenți sunt mulțumiți de activitățile pe care le fac pentru dezvoltarea lor personală, iar 19% nu sunt deloc mulțumiți de acest aspect! Este nevoie să conștientizăm care este potențialul nostru și să acordăm mai multă importanță atingerii lui. Întotdeauna există loc de creștere!

Semne că e necesar să te dezvolți

Viața este un proces continuu de învățare, iar dezvoltarea personală este aproape inevitabilă, dar cu cât este mai structurată și adaptată nevoilor noastre, cu atât vom învăța să facem mai ușor schimbări pozitive în viața noastră. 

Atunci când nu ai încredere în tine, când ai impresia că nu poți face mare lucru fără ajutor, când simți că viața a stagnat și este extrem de monotonă, când nu îți poți controla emoțiile și ai tendința să gândești negativ, e timpul pentru o schimbare! Creează un plan care să-ți ofere posibilitatea să stabilești punctele slabe, pe cele forte și să iei măsuri.

7 activități pentru o bună dezvoltare personală

Stabilește-ți obiective

Pe măsură ce faci asta, lucrurile devin mai ușor de realizat. Cel mai simplu este să-ți faci o listă sau o planșă vizuală cu ceea ce-ți dorești, pentru a conștientiza acele obiective. Cărțile de dezvoltare personală pot fi de mare folos.

Înconjoară-te de oameni de calitate

Uită-te în jurul tău și vezi ce fel de oameni ai lângă tine. Pe măsură ce îți stabilești obiective îndrăznețe, ești deschis la nou și gândești optimist, vor veni lângă tine exact oamenii de care ai nevoie pentru a dezvolta relații pozitive și a crește în domeniile deficitare. Atragem ceea ce suntem.

Obiceiuri mai bune

Încet, prin conștientizare, poți înlocui un obicei negativ sau păgubos cu un altul benefic. Este un proces de durată și trebuie să-ți dai timp pentru asta, dar lucrurile se vor îmbunătăți cu siguranță, indiferent de domeniu: alimentație, somn etc.

Caută schimbarea!

În fiecare zi poți face lucruri pentru evoluția ta.

Îți poți schima jobul, te poți înscrie la un curs sau poți exersa acasă o activitate pe care nu ai mai făcut-o. Ieșirea din zona de confort asigură o creștere personală sigură! Nu uita, cel mai bun profesor este eșecul, așa că nu renunța la primul obstacol, ci încearcă să fii perseverent și vei avea succes.

Mai mult preț pe ordine

Chiar dacă este consumatoare de timp, curățenia din jurul tău reflectă sănătate mintală și ajută la ordonarea gândirii! Astfel, îți va fi mai ușor să faci ordine și în viața ta.

Fii activ!

Întotdeauna activitatea fizică este și cea mai bună cale pentru alungarea stresului și creșterea energiei. Dar e important să fii activ și pe plan social, să participi la evenimente, să te implici în proiecte care te inspiră sau în activități de voluntariat…

Învață despre tine

Cu toții avem nevoie de introspecție, însă ocupați fiind pierdem această legătură valoroasă cu noi înșine. Începe prin a sta liniștit, cu ochii închiși, cinci minute. Observă care-ți sunt gândurile care te acaparează și ce senzații apar în corp. În primă fază, doar observă acest proces. Apoi, când conștientizezi ce te preocupă cel mai mult, încearcă să rezolvi: să faci un plan și chiar să ceri ajutorul, dacă e nevoie!

Distribuie acest articol